Új szárnyat kap a zalaapáti iskola (tvkeszthely.hu)

Mintegy 870 millió forintos támogatásnak köszönhetően kap új szárnyat a zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola. Az infrastrukturális beruházás a Nagykanizsai Tankerületi Központ pályázatának és a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósul meg. A mai napon tették le az új épület alapkövét és egy időkapszulát is elhelyeztek.

Zalaapáti zászlaját, címerét és a jelenlegi önkormányzati ciklus eredményeit tartalmazó dokumentumot is beletették az időkapszulába. Emellett az iskola támogatási szerződése, a gyerekek üzenete, az új létesítmény látványtervei és egy Zalai Hírlap is belekerült. A zalaapáti iskola a Nagykanizsai Tankerületi Központ pályázatának köszönhetően építhet új épületet, ahol többek között tornaterem és új szaktantermek is helyet kapnak.

„Megújulnak a meglévő tantermek, szaktantermek, a kültéri sportpálya, a kiszolgáló helyiségek, mellékhelyiségek. Nagyon fontos része a pályázatnak a pedagógusok módszertani képzése. A nevelőtestület egésze egy módszertani képzésen vett, vesz részt és a visszajelzések alapján egyértelműen pozitívak a vélemények. A pedagógusok számára jól használható ismereteket kaptak a képzés során, amelyeket a mindennapokban tudnak hasznosítani.” – tájékoztatott Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója.

A mintegy 870 millió forintos beruházás nem csak Zalaapátiban, hanem a település vonzáskörzetében is fontos. Az épület az elmúlt évben volt 40 éves, és ugyan voltak kisebb felújítások, nagyobb volumenű beruházás nem történt. A most épülő tornaterem a jövőben várhatóan a település ünnepei számára is helyet ad majd. Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere elmondta, a beruházás egy igazi mérföldkő a település számára.

Elmúlt negyven évben csak egy pici kis tornaszobaszerű létesítmény volt az iskolán belül. A mindennapos testnevelés bejöttével pedig még nagyobb igény volt, mondhatnám egy régi álom valósult meg Zalaapátiban, és ha hosszú is volt az út idáig, de kitartóak voltunk. Alázattal dolgoztunk azért, ami most akkor elindult, és reméljük, hogy egy év múlva, októberben el is fog készülni és átadásra kerül – emelte ki a polgármester.

Zalaapáti 260 millió forintos támogatást nyert az új épületre, a településnek azonban nagyszabású tervei voltak. Az elmúlt évek családbarát intézkedéseinek köszönhetően a magyar kormány több mint 600 millió forinttal pótolta ki a pályázati összeget, így valósulhat meg a beruházás az eredeti terveknek megfelelően. Az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően egy olyan iskola jöhet létre, amely széleskörű oktatási-nevelési munkát tesz lehetővé.

Így tulajdonképpen létrejön egy olyan iskola, a jelenlegivel együtt, ami tényleg azt lehet mondani most már, hogy minden feltételnek megfelel. Tehát egyértelműen a gyerekek ugyanúgy tanulhatnak itt, mint bárhol az országban, ahol gazdagabb és jobb iskolák vannak, és ez a cél, hogy a kistelepüléseken is megmaradjanak a gyerekek, jó oktatásban részesüljenek. A tantestület az nyilván adott, és ez megvan, de nyilván a feltételek nem mindegy, hogy milyenek – hangsúlyozta Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Az alapkő letételét megelőzően az elöljárók elhelyezték az időkapszulát a területen. A létesítmény munkálatai már javában zajlanak, a tervek szerint egy év múlva vehetik birtokba az apátiak és a környéken élők az új épületet.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.