Új szakaszába lép a koronavírus-járvány – az operatív törzs tájékoztatója (mti/vg.hu)

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon – jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette, hogy az első szakaszban „külön” megbetegedések fordultak elő, egyedi esetek voltak, illetve kis közösségben fordult elő a fertőzés. A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő.

Kiemelte: egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie. Az országos tisztifőorvos azt kérte: aki teheti maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet – közölte Müller Cecília.

Az Infostart szemléje szerint már vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem lehet feltérképezni, hogy ki kitől kapta el a betegséget. Egy láthatatlan ellenséggel kell szembe szállni.
Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezt szolgálják a kormányzati intézkedések is. A legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon. Minden emberi kontaktus veszélyforrás. Különösen az időseket fenyegeti veszély, ezért azt kérik, hogy maradjanak otthon. Akit a családja nem tud segíteni, ott az önkormányzat tud segíteni. Személyesen ne menjenek az orvosi rendelőkbe.
Negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje
– közölte kérdésre válaszolva Müller Cecília. A marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is.

 

Egy sor tilalmat vezetnek be

Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője elmondta, hogy a térséget elérte a fertőzés, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett óvintézkedésekre.

– A vendéglátóhelyeken 15 óra és másnap 6 óra között tilos lesz tartózkodni.

– Meg fogja tiltani a kormány a zenés-táncos rendezvényeket. Kivéve a polgári házasságkötés és a temetés.

– Elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását.

– A mozik, a színház, a múzeumok, a könyvtárak látogatása is tilos lesz.

– Az üzletek nem tarthatnak nyitva 15 és 6 óra között, kivéve az élelmiszer-üzleteket, patikákat, illatszerboltokat, benzinkutakat.

 

Bírságolják a szabályszegőket

A szabályok megszegése szabálysértés, és az összege 500 ezer forint. A rendőrség ellenőrzi a korlátozó rendelkezéseket.
A kormány elrendeli, hogy Kásler Miklós vegye nyilvántartásba az orvosi végzettséggel rendelkezőket, illetve az ilyen képzésben részesülőket, ők bevonhatok a járvány elleni védekezésbe. A rendőrség negyven olyan embert találtak, akik nem tartották be a hatósági ház karantén szabályait.

 

Elhalasztják a halasztható műtéteket

Hétfőtől elrendelte az emberi erőforrások minisztere a tömeges megbetegedések elkerülése és az egészségügyi ellátórendszer stabil működése érdekében, hogy a kórházak a veszélyhelyzet megszűnéséig halasszanak el minden, sürgős de nem azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozást.

 

Harminckilencre nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

Magyarországon vasárnaphoz képest 7 újabb beteget diagnosztizáltak, így már 39 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 29 magyar állampolgár.

Egy ember meggyógyult, illetve egy 75 éves férfi elhunyt. Összesen 159-en vannak karanténban és hétfő reggel fél 9-ig 1236 mintát vizsgáltak meg az akkreditált laborokban.