Gyenesdiás nyert pénzen támogatja a háztáji kerteket (tvkeszthely.hu)

Új programmal támogatja Gyenesdiás a háztáji kerteket. A lakosság csapadékvízgyűjtő edényekre pályázhat. Ezzel segítik a fenntartható gazdálkodást és a vízmegtartást. Az önkormányzat a Klímabarát Települések Szövetségének pályázatán nyert erre forrást. A Logos 4 Waters program az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást segíti.

 

Gyenesdiáson 2016 óta zajlik az Egy ház palántázz akció. Ennek keretében a lakosság kedvező áron juthat hozzá zöldség, gyógynövény és fűszernövény palántákhoz. Most újabb programot hirdet az önkormányzat. A lakosok pályázhatnak egy 210 literes esővízgyűjtő tartályra, ami mellé palántát és növénykondícionáló szert kapnak.

Gál Lajos polgármester:

„Mindenkitől azt várjuk el, hogy legyen egy kis előkertje, legalább 10 négyzetméter, járjon el kertbarát köri különböző előadásokra és valójában tudjon egy őszi kosármustrával előrukkolni, amikor is bizonyítani kell, hogy a vízmegtartás, a palánta, a növénykondícionáló készítmény segítette őt abban, hogy az előkerti zöldségtermesztése jobbra sikeredjen.”

A programhoz egy helyi vállalkozás és a Kertbarát Kör is csatlakozott, együttműködési megállapodást is aláírtak. Az esővízgyűjtés támogatását egy pályázat alapozza meg. A Klímabarát Települések Szövetsége településszintű megoldásokat várt a csapadékvízmegtartásra, helyi vízkezelésre. Minden tagtelepülés más, a helyi adottságaihoz igazodó ötletekkel rukkolt elő. Száz pályázatból tizennégyet támogattak, legfeljebb 3,5 millió forinttal.  Gyenesdiás a maximum összeget nyerte el.

„A csapadékvíz gyűjtése, a fenntartható helyi zöldségtermesztés és az, hogy mindenhol igyekeznek egy olyan – nem csak a termék miatt – hanem a közösség szerepe miatt is ezt a kiskert-hálózatot létrehozni. Ez a nagy, egész fenntartható településnek egy kisebb egysége és szervesen illeszkedik bele. Ráadásul biztosítottnak látjuk azt is, hogy a jövőben folytatódni fog ez a munka”

– mondta a sajtótájékoztatóba online bekapcsolódó Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke.

Gyenesdiáson 62 pályázatot tud támogatni az önkormányzat. Október 20-tól nyílik meg a lehetőség. A szakemberek azt látják, hogy apró, de nagyon hasznos lépést tett az önkormányzat a következő évek klímatudatos intézkedéseihez.

A csapadékvíz megtartása kulcskérdés. A klímaváltozás miatt egyre inkább jellemző a hirtelen, nagymennyiségben lezúduló csapadék. A gyenesdiásihoz hasonló innovatív, újszerű ötletek segíthetnek abban, hogy élhetőbb, az éghajlatváltozás okozta szélsőségeknek kevésbé kitett települések alakuljanak ki Magyarországon – a Keszthelyi TV közlése szerint.