Új pályázati rendszer a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban

A korábban megjelent tematikus felhívások mellett 2021 őszén ismét megnyílik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a kulturális-művészeti projektek támogatási konstrukciója. Várhatóan továbbra is ez lesz a legnépszerűbb felhívás, amin keresztül a legtöbben szeretnének csatlakozni az EKF program megvalósításához.

A hamarosan újra megnyíló pályázat keretében a 2022-ben megvalósítani tervezett, a Veszprém-Balaton 2023 EKF programjához illeszkedő rendezvényekre, kulturális-művészeti kezdeményezésekre tudnak támogatást biztosítani – közölték a szervezők. A 2022 során megvalósuló, nagyobb lélegzetvételű programokra 2022-ben csak nagyon szűk célterületeken terveznek további pályázati konstrukciókat megnyitni, így aki 2022-re gondolkodik valamilyen kulturális-művészeti program megvalósításában, annak most nyílik lehetősége a pályázásra.

A felhívások megjelenésének várható időpontja: szeptember 30.

A 2023-as események támogatására jövő év első felében lehet majd pályázatot benyújtani. 2022 tavaszát követően már csak egyes tematikus felhívások és mikro-támogatások lesznek elérhetőek.

Kétfordulós pályázati rendszer

A legjelentősebb változás, hogy minden pályázat 2 fordulóból áll. Először nagyon rövid, körülbelül két oldalas ötlettervet kell benyújtani, kizárólag elektronikus formátumban. Az ötletpályázaton továbbjutottak kapnak lehetőséget a kidolgozott projektterv benyújtására. Ezzel a konstrukcióval egyrészt csökkenteni szeretnénk a pályázók adminisztratív terhét, másrészt a második fordulóba jutott projektek vonatkozásában személyre szabott konzultáció keretében szeretnénk segíteni a pályázókat a projektek részletes kidolgozásában.

A rövid, maximum két oldalas ötlettervek benyújtására rendelkezésre álló idő várhatóan 3 hét lesz. Akik tovább jutnak a második fordulóba, azok számára a kidolgozott projekttervek benyújtására rendelkezésre álló idő a projekt méretétől függően várhatóan 3-6 hét lesz.

Két pályázati méret megkülönböztetése: az igényelt támogatási összeg függvényében megkülönböztetnek „kis léptékű” és „stratégiai” projekteket. A „kis léptékű” projektektől egyszerűbb költségvetést kérnek, és az elbírálásuk is gyorsabb, ezekben a pályázatokban várhatóan még az idén eredményt hirdetnek. A választóvonal nettó 5 millió forint – azon pályázat, mely ennél kisebb összegű támogatási igényt fogalmaz meg „kis léptékűnek” számít.

EKF tématerületek meghatározása

Fontos szem előtt tartani, hogy a pályázati konstrukciók célja az EKF program erősítése, a programtervben megfogalmazott célokat megvalósító partnerek bevonása, ily módon nem csak általános kulturális és művészeti projektek támogatása a cél. Vagyis olyan projektek kaphatnak támogatást, amelyek szervesen tudnak illeszkedni az egyes területeken megfogalmazott szakmai célkitűzésekheuz.

A kultúra és művészetek rendkívül tág és színes területén belül az EKF program számos szűkebb és jól körül határolható területen fogalmaz meg koncepciót és tesz vállalásokat, legyen az irodalom, képzőművészet, előadóművészet, helytörténet vagy közösségfejlesztés.

Kiemelten fontos, hogy a pályázatoknak ezekhez a meghatározott területekhez és vállalásokhoz kell csatlakozniuk, hiszen nem általános működési vagy szakmai támogatást kapnak a támogatott projektek, hanem az EKF program szerves részesei lesznek.

Pályázott programok időbeli ütemezése: Az idén benyújtott kulturális-művészeti projektek megvalósítását legkorábban 2022. január 1-vel lehet megkezdeni, és legkésőbb 2022. december 31-ig lehetséges felhasználni a támogatást. Mint eddig is, előnyt élveznek azok a projektek, amelyek 2023-ra előre gondolkodva kapacitást, közönséget, közösséget építenek ki.