Új mozgáslabort avattak a hévízi gyógyfürdőben (zaol.hu)

Mozgásanalizáló laboratóriumot avattak Hévízen, a gyógyfürdőben. A korszerű berendezésekkel a szakmai munka színvonalát akarják tovább emelni, hogy minél hatékonyabb, eredményesebb kezelést kapjanak a páciensek. A beruházás 190 millió forintba került, amit a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház saját gyógyturisztikai bevételeiből gazdálkodott ki.

A mozgáslaborban a betegek állapotát többfajta módon is feltérképezik, a berendezések segítségével pontos képet kapnak a szakemberek a páciensekről. A korszerű eszközök Német-, illetve Olaszországból érkeztek, a hévízi munkatársak 3-4 hónapon át tanulták használatukat.

Vas-Barna Rita, a kineziológiai labor részlegvezetője azt mondta, a vizsgálatokat több színtéren végzik.

– Az első egy testösszetétel-mérés, amellyel a hozzánk érkezők aktuális egészségi állapotát mérjük fel – fogalmazott a szakember. – Egy másik helyiségben háromdimenziós mozgásanalizáló rendszert használunk, amivel elsősorban a törzs szimmetriáját, elváltozásait és a főbb izomcsoportok izometriás izomerejét mérjük.

A harmadik színtéren pedig négy infra- és két optikai kamerás mozgásanalizáló rendszer működik, ahol például a járásképet, illetve a talpnyomást vizsgálják.

A pénteken avatott, 190 millió forintból berendezett labor a rehabilitációs munkát és a gyógyturizmust egyaránt szolgálja.

– A kúra előtt bejön a páciens ide, majd a végén is, és így ki tudjuk mutatni azokat a változásokat, amelyek reményeink szerint az ő javára szolgálnak – fogalmazott dr. Kvarda Attila főigazgató, hozzátéve: ezek az adatok a gyógyfürdőben folyó munka szakmaiságát erősítik, és természetesen a minél precízebb, hatékonyabb gyógyítást szolgálják – írja a zaol.hu.