Új körforgalmú csomópont és kerékpárút épült Keszthelyen a 71-es főúton

Befejeződött a 71. számú főút Keszthely, Rezi úti csomópontjának körforgalmú csomóponttá átépítése. A kivitelezés az ütemtervnek megfelelőn lezárult, így az elkészült körforgalmat az autósok már birtokba is vehették – közölte a Nemzet Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 

(Fotó: Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.)

2013-ra épült meg a 71 sz. főút Keszthely északi elkerülő szakasza, melynek részeként a Rezi úton úgynevezett „járműosztályozós” csomópontot alakítottak ki.  A most zárult projekt keretében a 71. sz. főúton a meglévő korábbi csomópont egysávos körforgalmú csomóponttá való átépítése valósult meg.

A települések közötti jelentős kerékpáros forgalom lebonyolítására a beruházás kiegészült fizikailag elválasztott, összesen 181 m hosszúságú kerékpárúttal is. A projekt keretein belül modern közvilágítás kiépítése, valamint a csomópont megvilágítása is megvalósult. A kerékpárosok biztonságát szolgálják továbbá az átvezetéseknél kiépített figyelmeztető sárga villogók is.

A körforgalom középszigetében a növénytelepítési és tereprendezési munkálatok keretében mintegy 1.256 db cserje telepítése, valamint 314 m2 felületen fenyőmulcs terítése történt meg.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Keszthely és környéke vonzó térség, egyre többen költöznek ide, időlegesen vagy akár állandóra is. Mindebben szerepe van az elmúlt tíz évben kiépített úthálózatnak, az elkerülőutaknak és útfelújításoknak is. A keszthelyi elkerülő Keszthely város közlekedési problémáin sokat segített, csökkentette a forgalmat s kiterelte a legtöbb környezeti kárt okozó tehergépjármű forgalmat.

Vizi Norbert, a NIF Zrt. beruházásért felelős projektiroda vezetője hozzátette: a kivitelezés a tervezettnek megfelelően befejeződött, amelyet követően az elkészült körforgalmat a gépjárművezetők azonnal birtokba is vehették. A beruházásnak köszönhetően megfelelő színvonalú közúti csomópont jött létre, amely megkönnyíti a térségben élők mindennapjait, és a balesetek számának és a kimenetelük súlyosságának jelentős csökkenését eredményezi.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Horváth-Ép Közmű-, Út- és Mélyépítő Kft. végzi nettó 339 millió Ft értékben.