Új helyre kerül a keszthelyi ’56-os emlékmű (TV Keszthely)

Megkezdték a keszthelyi ’56-os emlékmű új helyének kialakítását. A keszthelyi fehér embert mintázó szobrot a kockafa liget nyugati oldalán, a bank szomszédságába helyezik át. Az érintett dísznövényeket átültetik. Orr Lajos alkotását a forradalom 50. évfordulóján avatták fel, 2012-ben került a várkertbe. A város szándéka, hogy október 23-n már a szobor új helyénél rendezhessék az ünnepséget.

Nagy Bálint Keszthely polgármestere  elmondta, több száz megkeresés érkezett hozzá és az önkormányzathoz, hogy helyezzék méltóbb, központi területre a keszthelyi fehér embert mintázó szobrot – tudósít a TV Keszthely.

„A tavalyi évben jutottunk el oda, hogy megfelelő előkészítés részeként el tudtuk kezdeni a különböző szakmai egyezetéseket. Tájépítészek bevonását, az alkotó bevonását. S a tavalyi év végén, idei év elején jutottunk el oda a folyamatban, hogy a keszthelyi embereket széles körben tudtuk megszólítani minden rendelkezésünkre álló fórumon. Annak érdekében, hogy mondják el a javaslataikat, véleményüket, hogy hol szeretnék, hogy elhelyezésre kerüljön egy méltóbb központi helyen ez a szobor.”

– monda el Nagy Bálint polgármester.

A keszthelyi lakosság többségének azt volt a véleménye, hogy a Fő tér bank felőli oldalánál helyezzék el a szobrot. Így jelölték ki a kockafa liget nyugati részét.  A kivitelezővel történt egyeztetéseket követően kezdődtek meg a munkálatok. A területről eltávolított növényzetet elszállították átültetésre.

“Egy olyan területet választottunk az átültetési helyszínnek, ahol a parkosok tudnak róluk gondoskodni. Magyarul a saját telephelyükön. Itt a hátam mögött lévő pótlást is már azon a telephelyen nevelték fel és kint  a területen folytatjuk a kockafává alakítását. Ezeknek a helyére kerülnek be egy időszakra, amíg megerősödnek, új gyökeret képeznek a fák. Vissza fogjuk metszeni a lombját, hiszen a gyökerének a nagy részét is elvesztette. Ilyenkor egy egyensúlyt kell kialakítanunk a fa életében.”

– adott tájékoztatást Laczkó Mária  VÜZ. Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Még a várkertben áll Orr Lajos szobrászművész alkotása, a Fehér ember szobor, amely Keszthely város támogatásával, a Keszthelyi ’56-os Emlékműért Alapítvány kezdeményezésére készült el 2006-ban. A nemzeti ünnepre, október 23-ra az új helyére kerül. Az emlékmű új helyszínének kialakítási munkálatai augusztus végére befejeződnek.