Különleges lett a fenékpusztai megálló: szirti sas látható a vonatablakból (tvkeszthely.hu)

Átadták a külsejében megújult fenékpusztai állomásépületet. Egy szirti sast láthatnak a vonat ablakából azok az utasok, akik Balatonszentgyörgyről Keszthely felé közlekednek. A fenékpusztai állomásépület oszlopos elrendezése adta az ötletet a művészeknek a különleges alkotáshoz.

Ez a látvány fogadja a megújult fenékpusztai állomásra érkező vonatok utasait (fotó: Keszthely TV)

Vasárnap a Madármegfigyelő napok keretein belül került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, így már a vonaton utazók mellett a madárgyűrűzőbe érkezők is megcsodálhatják az épület falára festett madarakat.

Az egyik legnagyobb madarunkat ábrázoló képet azonban a gyalogosan érkező érdeklődők is teljes pompájában élvezhetik. Az állomás kifestésének ötlete az egyik alkotótól származik.

„Körülbelül két évvel ezelőtt csak úgy körülnézni lejöttem egyet, és körbevezettek, és nagyon megtetszett az egész munkájuk, amivel foglalkoznak, a természetvédelem, környezetvédelem. Ezért gondoltam, hogy mint önkéntes segítek, szeretnék segíteni rajtuk. Dekorációfestéssel foglalkozunk Csongorral, és felajánlottuk egyből, hogy szívesen festünk a falakra, ha úgy van. Ők pedig egyből igent mondtak, és nagyon tetszett nekik is az ötlet.” – mondta az ötletgazda, Őri Kristóf graffitiművész.

A fenékpusztai állomáson a ’90-es években szűnt meg a jegykiadás. Az épület a MÁV tulajdonában van, a Madárgyűrűző Állomás azonban bérbe vette. Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke nagy örömmel fogadta az alkotók ötletét, a MÁV pedig biztosította a fal alapozását és a festékek költségeit is állta. A réti sas mellett még három szárnyas kapott helyet az épületen.

„A másik három madár pedig, mint említettem, nagyon gyakran fogunk itt belőle. Sokat is tudunk róluk mesélni. Az egyik a hűség példaképe, a barkós cinege, a függő cinege nagyon érdekes fészket épít, és szintén lehet róla sokat mesélni, a jégmadarat szerintem meg nem kell bemutatni senkinek. Egy repülő drágakőnek hívják gyakorlatilag ezzel a türkizkék színével.” – tájékoztatott a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának elnöke.

A megújult állomás átadóján szó esett az épület múltjáról és az alkotás folyamatáról is. Az ünnepélyes szalagátvágásra a Madármegfigyelő napok keretein belül került sor. A kezdeményezést a MÁV országos és helyi vezetése is örömmel fogadta.

„A MÁV-nak most van egy olyan elképzelése, hogy az ilyen nagyobb, tiszta felületű épületrészeket szép képekkel, graffitikkel úgymond, művészi graffitikkel lefestik. Ezzel az a céljuk, hogy a más, rongáló graffitiseket távol tartsák. Az a tapasztalat, hogy ha egy ilyen szép kép van az épület falán, akkor azt nem bántják.” – tette hozzá Koponics János, a MÁV Keszthelyi Állomásfőnökségének állomásfőnöke.

A tervek szerint a fenékpusztai épület belsejét is hasznosítanák a madárgyűrűzők. Az elmúlt években működött itt egy madarakat és fészkeket bemutató kiállítás, ezt szeretnék újra berendezni az állomáson – a Keszthelyi TV híradása szerint.