Új eljárást kezdeményez Balatonföldvár a kikötői bódésor kisajátítására

Mint ismeretes a 99 éves földhasználati és bérleti joggal rendelkező bódésor tulajdonosai több pert indítottak az önkormányzat ellen, miután a város a közösség érdekeit szolgáló fejlesztést kíván létrehozni a kikötő bejáratánál található területen. A célok megvalósítása érdekében 2018-ban kisajátítási eljárás kezdődött, mely a Somogy Megyei Kormányhivatal határozathozatalát követően a Pécsi Törvényszéken folytatódott. 

 

A bíróság ítélete a kormányhivatalt új eljárásra kötelezte. A kormányhivatalnak a megismételt eljáráshoz számos olyan bizonyítási eszközt (szakértői vélemény, terv, alátámasztó munkarész, hajózási statisztikai adatok stb.) kell beszereznie, melyek a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem tudnak megfelelő minőségben elkészülni. Ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy célszerűbb az eredeti eljárás megszüntetésének kezdeményezése és a fentiekben felsorolt bizonyítási eszközök beszerzését követően új eljárás indítása.

Az építészetileg elavult, értéktelen büfésor felújítását, átépítését a jelenlegi jogszabály nem teszi lehetővé, elbontását már a 90-es években napirendre tűzte a Berkes László vezette önkormányzat is. Minden szakmai szervezet és szakember a Balatoni Tervtanács a Műemlékvédelmi Tervtanács az állami és városi főépítészek egyöntetűen a mielőbbi bontás mellett foglaltak állást – közölték az Önkormányzat honlapján.

A bódésorról kialakult vitáról itt adtunk hírt korábban.