Új civil mozgalom a hazai vizes élőhelyek védelme érdekében

A vizes élőhelyek kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek, mégis a legveszélyeztetettebb területekké váltak nem csak globális, de hazai szinten egyaránt, idehaza elsősorban a turisztikai jellegű beruházások miatt. Annak érdekében, hogy ezt a kiemelt figyelmet a magyar vizes élőhelyek is megkapják a jövőben, három civil szervezet létrehozta a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségét – áll az új szövetség közleményében.

 

A biológia sokféleség (biodiverzitás) olyannyira fontos a Föld egésze és az emberi civilizáció fennmaradása szempontjából is, hogy nemzetközi egyezmények próbálják védeni. Az ENSZ Biológiai Sokféleség védelmében hozott egyezményének részes felei a 2022. december 7 és 19 között tartották 15.  találkozójukat annak érdekében, hogy a 2030-ig terjedő időszak természetvédelmi céljaiban megegyezzenek, amik között jelentős hangsúlyt kaptak a vizes élőhelyek. Ezt követően született meg az új magyar civil összefogás.

A Nagy Tavak Koalíció két éve, balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek részvételével alakult. A tagszervezetek környezet- és természetvédelmi szempontokat vizsgálva hívták fel a figyelmet a magyar édesvizeket és tavakat fenyegető tóparti, főként turisztikai beruházásokra.

Közös fellépésként 2021-ben két alkalommal is határozati javaslatot nyújtottak be a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága részére. Ennek első és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény szellemének megfelelően biztosítsa, hogy a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik. Meglévő hatósági eszközeivel a Kormányhivatalokon keresztül pedig biztosítsa, hogy a Balaton, a Fertő-tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó mentén ne történhessenek a természeti-, és kulturális örökségünket károsító beruházások.

2022 novemberében 23 civil szervezettel közösen kérték a jogszabályalkotóktól a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény megsemmisítését.

 

A szövetség fő célkitűzése

A közlemény így fogalmaz:

Az elmúlt két év során nem csak a nagy tavainknál tapasztalt helyi problémák azonosságát ismertük fel, de rájöttünk, hogy ezek az ügyek jóval túlmutatnak természetvédelmi kérdéseken. Az évszázados emberi tevékenységek, mint a vízszabályozások, a vízkészletek pazarló használata, a klímaváltozás, az aszály, és további számtalan, érdekcsoport igényei szerinti beavatkozások hatásai együttesen sújtják a víztesteket.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a koalíció a jövőben szervezetként folytatja tevékenységét. A Nagy Tavak és Vizes élőhelyek Szövetsége fő célkitűzése:  a természeti erőforrások közül különösen a vízkészlet – tavaink, a felszíni és felszín alatti vizek, a vizes élőhelyek -, a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az Alaptörvény P. cikkének szellemiségében.

Meggyőződésünk, hogy a civil szerveződések ereje az együttműködésben, a közös fellépésben és nyomásgyakorlásban van. Szövetséget kívánunk kötni mindazokkal, akik velünk közösen felszólalnak a természet, a vízpartok, a vízbázisok védelmének érdekében. Rövid távú terveink között szerepel a szövetség kiszélesítése és összehangolt fellépés az érintett helyi szervezetek bevonásával mindazon kérdésekben, amelyeket közös céljaink elérése érdekében szükségesnek ítélünk meg.

Várjuk támogatók és csatlakozó szervezetek jelentkezését, akik azonosulni tudnak a Szövetség céljaival és hisznek az összefogás eredményességében.

 

E-mail:     nagytavakkoalicio@gmail.com

Website: https://nagytavakkoalicio.hu/