Új balatoni vízpart-tervek: üzent a Miniszterelnökség

A kitolt határidő szerint november 22-ig, azaz péntekig lehet véleményezni a Balaton új, pár hete napvilágot látott vízparti szabályozásának terveit. Az eddigi visszhangok miatt a Miniszterelnökség jónak látta egy tájékoztatót szétküldeni tegnap délután a balatoni polgármesterek számára. Ebben a kedélyek megnyugtatására közlik, hogy a közzé tett tervek csak az egyeztetések első fázisát jelentik, sor kerülhet a felmerülő kérdések településenkénti személyes megvitatására is – értesült a hirbalaton.hu.

Az érintett önkormányzatoknak szétküldött körlevél így szól:

“Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Polgármester Úr!

A Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználásáról szóló terv egyeztetésével kapcsolatban, a felmerült kérdések tisztázása érdekében a következőkről tájékoztatom.

A fent nevezett tervcsomag célja, hogy végrehajtsa a törvény (Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény)  által lefektetett országos érdekeket, tehát összehangolja a természet-, környezet- és tájvédelmi érdekeket a vízpart turisztikai hasznosításával. Biztosítsa a vízhez való eljutást a szabadidős tevékenységeknek lehetőséget nyújtó, meglévő és kialakított zöldterületeket, kempingeket és strandokat, valamint további zöldterületek kialakítását szorgalmazza a vízminőség megóvása, a nádasok és a magántulajdon sérelme nélkül.

Az október 22-én kelt levelem tárgyát képező szakmai egyeztetésnek csak első fázisa az érintett önkormányzatok véleményének bekérése a munkaközi anyaggal kapcsolatban. A vélemények beérkezésével és feldolgozásával nem tekintjük lezártnak az egyeztetési folyamatot, a véleményezés célja elsősorban a párbeszéd megindítása, amely a tervvel kapcsolatban felmerülő kérdések településenkénti személyes megvitatására is lehetőséget ad. Az önkormányzatok álláspontja kiemelten fontos számunkra, a célunk az, hogy egy konszenzusos, mindenki számára előremutató terv lépjen majd életbe.

Kérem, hogy a fentiek figyelembevételével szíveskedjenek megküldeni észrevételeiket és javaslataikat, segítő együttműködésüket ezúton is köszönjük!

Tisztelettel:

Füleky Zsolt, Miniszterelnökség, építészeti és építésügyi helyettes államtitkár”

 

Előzmények:

Az epites.hu honlapon október 22-én megjelent, majd az érintett önkormányzatoknak közel egy héttel később kipostázott információk szerint a Balaton vízparti területeinek új közcélú területfelhasználási tervét a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága készítette elő a Lechner Tudásközpont közreműködésével.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban beszámolt, a balatoni önkormányzatok kérésére november 8. helyett november 22. az új határidő, ameddig véleményezhetik a Balaton-partvonaláról és vízparti területeiről megszületett új terveket. A Balatoni Szövetség elnökének korábbi nyilatkozat szerint így is túl rövidnek tartják a véleményezésre adott időt, és szükségesnek ítélik az elmaradt egyeztetések pótlását. A Balaton partvonalát az elmúlt több mint másfél évtizedben meghatározó, 2003-as jogszabály megalkotását többfordulós egyeztetés előzte meg, amely most elmaradt, így ennek pótlását kérték – a szövetség elnökének közlése szerint.

(A Balaton-parti települések vízpartját eddig meghatározó jogszabályt majdan felváltó új vízparti szabályozás tervei 93 szelvényen mutatják be a jövőbeni vízparti területfelhasználást, amelyek bárki számára elérhetők: itt.

A szakmai anyaggal kapcsolatban a véleményeket, észrevételeket a teruletrendezes@me.gov.hu email címre, valamint postai úton a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságára várnak.)