Turizmus: ÁFA-csökkentés és adatszolgáltatás (tvkeszthely.hu)

Január elsejétől két jelentős változás is történt a turizmusban. Az állam csökkentette lett a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfáját, ugyanakkor turisztikai hozzájárulást kell fizetni. A szállodák és panziók után az idei évtől már a magánszállásadóknak is kötelező adatot szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak. A szakemberek szerint mindkét lépés fehéríti a gazdaságot és hozzájárul az ágazat fejlődéséhez.

Az állami turizmusirányítás célja, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, és elérje az 50 milliós vendégéjszakaszámot. A döntéshozók szerint a kitűzött célok eléréséhez az is szükséges, hogy a szálláshelyek forgalmi adatairól valós és naprakész adatok álljanak rendelkezésre. Ezért vezették be előbb a szállodáknak, majd a panzióknak, január elsejétől pedig az egyéb szálláshelyeknek, üdülőknek, kempingeknek, hogy digitálisan kell beküldeni a vendégforgalmi adataikat.

A Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, Lajkó Ferenc azt mondja, négy egyszerű lépésben lehet a foglalást, vagy az érkezést-távozást bejegyezni az Én vendégszobám elnevezésű portálon. A magánszállásadó szerint az NTAK rendszernek még vannak kisebb hibái, de jelentősen csökkentheti a jövőben az adminisztrációt. Lajkó Ferenc a Magánszállásadók Országos Szövetségének az alelnöke is, szervezetükkel több javaslatot tettek a Turisztikai Ügynökség felé – tudta meg a tvkeszthely.hu.

„Ígéretet kaptunk rá, hogy kiváltja majd a havi IFA bevallást, azon kívül a statisztikai jelentést, a szállásadóknak van egy un. harmadik országbeli állampolgárok bejelentési kötelezettsége – ezt is. Azon kívül én még bízom benne, hogy a foglalásokat is online módon könnyebben kezelik majd a szállásadók. Még egy olyan ígéretünk is van, hogy aki elektronikusan számláz – a szamlazz.hu –val is összekötik, ez pedig még egyszerűbbé teszi a bevallásokat” – nyilatkozta a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke.

2020 január 1-től a másik jelentős változás a szállásadóknál, hogy az eddigi 18% helyett  5% lett a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfája. A gazdaság fehérítését célzó lépés 5+4%-os konstrukcióban valósul meg, azaz a vállalkozásoknak az 5%-ra csökkentett áfa mellett 4%-os turisztikai hozzájárulást kell fizetniük. Utóbbi összeget az állam turizmusfejlesztésre fogja fordítani.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője szerint a digitális adatszolgáltatásnak és az ÁFA kulcs csökkentésének is gazdaságfehérítő hatása van és segíti az ágazat fejlődését: „Vélhetően javulni fog az adófizetési morál. Erre nemzetközi példák is vannak, hogy az alacsonyabb ÁFA kulcs sokszor több bevételt hoz egy-egy állam számára, mint a magasabb kulcs. Egyrészt csökkennek a terhek javulhat az adózási morál, másrészt ez a csökkent adóteher így megosztva konkrétan egy olyan fejlesztési alapot képezhet ezzel a 4%-al, amivel eddig csak ad hoc jelleggel rendelkezhetett a szakma.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy országos roadshow keretében is segíti az NTAK-kal kapcsolatos tájékoztatást.

Videó: tvkeszthely.hu