Tündérek és boszorkányok erdejébe indulhatnak a geotúrázók pünkösdkor

Ki gondolná, hogy éppen itt, a Balaton mellékén elevenednek meg a Hessen környéki germán mondavilág tájban rejtező szereplői: Vadlány-barlangokról, tündérek és boszorkányok jelenlétéről suttognak erdők rejtekében megbújó virághímes tisztások, teljes harmóniában együtt élve istenfélő keresztény mesteremberek rezi homokkőbe vésett feszületeivel és sírköveivel.

 

A kápolnák birodalmából a Gyenesdiás fölött őrt álló kilátók felé vezet majd a geotúrázók útja – Sárdy Julianna vezetésével – pünkösd hétfőn. A holdkráterekre emlékeztető vakító fehér bányaudvarokban félbevágott üregek árulkodnak az egykor föld alatt, láthatatlanul munkálkodó hideg és meleg vizek bár lassú, de még a legkeményebb sziklát is feloldó, vagy éppen a törmeléket összeforrasztó fáradhatatlan munkájáról. A múlt megidézése után a csodálatos kilátást nyújtó Festetics-kilátóból gyönyörködhetnek a résztvevők a táj szépségében.

A Vadlány-lik nemcsak egy különleges szikla alakzat, különleges legenda őrzője is. Emellett felbecsülhetetlen földtani érték: „okos pont”, ami megőrizte azt a folyamatot, mikor az egykori Pannon-tó egy nála sokkal idősebb kőzetekből álló sziget partvonalát darálta fel és tárolta el az információt.

Aki kíváncsi erre a földtörténeti kalandregényre, az  itt talál további információt a programról.