Túlzónak tartja a somogyi KISOSZ a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás mértékét (MTI)

Igazságtalannak tartja a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) többszázezer forintos víziközmű-fejlesztési hozzájárulás követeléseit a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ).

Kertész Rezső, a KISOSZ társelnöke a szervezet dél-balatoni szezonnyitó fórumán kedden Balatonszárszón elmondta, az utóbbi hónapokban tagjaik közül többen kaptak 100-800 ezer forint közötti felszólítást a DRV-től víziközmű-fejlesztési hozzájárulás megfizetésére, kvótatúllépés miatt. Kifejtette, a közszolgáltató egy 2012-es, évekig “alvó”, nem alkalmazott jogszabálynak akar most érvényt szerezni arra hivatkozva, hogy a megnövekedett vízigények biztonságosabb kiszolgálása érdekében vált szükségessé az ellenőrzés, és a kvóták tényleges fogyasztáshoz igazítása. “A DRV sajátos jogértelmezése szerint egyetlen nap fogyasztási adatával is bizonyítani lehet a kvótatúllépést, amit a továbbiakban a nyári csúcsszezon idején tervez újra ellenőrizni” – tette hozzá.

Különösen igazságtalannak tartják a több évtizede működő dél-balatoni mikro- és kisvállalkozások, hogy miközben százával épülnek új apartmanházak a Balaton körül, az építkezők, ingatlanfejlesztők nem járulnak hozzá a közteherhez. Víziközmű-fejlesztési hozzájárulást ugyanis magánszemélyeknek nem kell fizetni, csak vállalkozásoknak, az új házak, lakások, üdülők pedig zömmel magántulajdonba kerülnek.

A  DRV meghívott vezérigazgatója levélben tájékoztatta a fórum résztvevőit arról, hogy a járvány miatt a 2020-as és 2021-es évre kvótatúllépés esetén kötbérmoratóriumot hirdet, ezt követően azonban fizetni kell a kvótanövekményért vagy a szerződésszegésért. “A moratórium komoly siker, de nem végleges megoldás, ezért a tárgyalásokat folytatni kívánjuk a közszolgáltatóval” – reagált Kertész Rezső arról is beszámolva, hogy megkeresték már az ügyben a térség országgyűlési képviselőit is, és szükség esetén törvénymódosítást kezdeményeznek.

Makkos Péter, a KISOSZ fonyódi térségének elnöke különösen igazságtalannak tartja, hogy a nagyszabású építkezések miatt szükségessé váló fejlesztések árát a kisvállalkozókon akarja behajtani egy állami cég, miközben a balatoni vízdíj egyébként is jóval magasabb az országos átlagnál a nagyobb vízközmű-rendszer működtetése miatt. Beszélt arról is, hogy az előszezon komoly kiesést okozott a helyi turisztikai ágazatnak az elmaradó rendezvények, osztálykirándulások, családi események miatt. A főszezonban számolni kell azzal a nehézséggel, hogy sokan elhagyták a járvány miatt bizonytalanná vált vendéglátós szakmát, így a hiányzó szakembereket diákmunkával kell pótolni, ami kihathat a szolgáltatás minőségére – tette hozzá. A SZÉP-kártya rugalmasabb felhasználhatóságától forgalomnövekedésre, és kedvező időjárás esetén jó forgalomra lehet számítani a nyáron, de ezzel csak az tud majd élni, akinek nem lesz kapacitás- és a szakképzett munkaerő hiánya – jegyezte meg.

A fórumon az adóhatóság képviselői arról számoltak be, hogy átlagos nyári szezon volt a tavalyi, kirívó esetek nélkül. Mintegy 640 vizsgálat alig több mint ötödénél találtak jogsértést, és 36 esetben zártak be üzletet. A vállalkozók méltatták, hogy a hatóságok “empatikusabbak lettek”, és már nem a büntetés az elsődleges céljuk, hanem a szabályos működések segítése.

A Balaton déli, somogyi partszakaszán mintegy 3 ezer vendéglátóhelyet és kiskereskedelmi boltot tart számon a somogyi KISOSZ a KSH adatai alapján, számuk érdemben nem változott az elmúlt években – hangzott el a fórumon.