Tóvédelmi munkálatok zajlanak a Hévízi-tó véderdejében (heviz.hu/mti)

 

Elkezdődtek a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának munkálatai. A projekt részeként a Hévízi-tó véderdejében természetvédelmi beavatkozások folynak, ezek eredményeként megújul a Hévízi-tó körüli tanösvény, lombkorona megfigyelő torony épül, és felújítják a Hévízi-tó vízkormányzó műveit- tájékoztat honlapján a város.

 

A 660 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával a tótól északra és délre lévő csatornák zsiliprendszereit újítják fel, a tanösvényt pedig úgy alakítják ki, hogy annak egy ívén a mozgáskorlátozottak is bejuthatnak a véderdőbe, hogy megismerjék annak élővilágát. A tótól nyugatra felállítandó megfigyelőtorony pedig arra is szolgál, hogy összekapcsolódjon a turizmus és a természetvédelem – ismertette a környezetvédelmi vezető.

A  Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítását Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Hévíz Város Önkormányzata, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház és a Hévízi-tó és Felszín alatti vízgyűjtő területének környezetvédelme alapítvány közös konzorciumban, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program céljaival összhangban végzi.

A munkavégzés során, az erdő gyalogútjain szakaszos lezárásokra kell számítani.