Tovább emelkednek az ingatlanárak a Balatonnál (magyarhirlap.hu)

A part közeli házak szinte már megfizethetetlenek, érdemes a víztől kicsit távolabb akár apartmant, akár kertes családi üdülőt keresni, mert ott olcsóbban kínálják azokat.

Tovább emelkednek az árak a hagyományos üdülőövezetekben, a Balaton-parti nyaralók a nyár végéig akár nyolc-tíz százalékkal is drágulhatnak. A leginkább keresettek még mindig a társasházi nyaralók a Balatonnál. Ugyanakkor a szakértő véleménye szerint az önálló nyaralók piacán lehet a legnagyobb a drágulás.

Nem állt meg még az árak emelkedése a Balatonnál, így minél előbb vásárol valaki, annál jobban jár – írta a lapnak küldött közlemé­nyében Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Kiemelte, hogy rendkívüli mértékben elszaladtak az ingatlanárak a hagyományos üdülőövezetekben, ráadásul tovább emelkednek, ám hozzátette: akadnak még olyan kategóriák és helyek, ahol az áremelkedés java hátravan, és talán érdemes lehet ingatlant vásárolni.

A legkeresettebbek még mindig a társasházi nyaralók, amelyek ára az elmúlt évben átlagosan húsz százalékkal nőtt. A drágulás azonban tovább folytatódik: a nyár végéig akár a 8-10 százalékot is elérheti, a következő 1,5-2 évben pedig akár további 20-25 százalékot is nőhetnek az árak. Így aki ebben a kategóriában vásárolna, időben lépjen – tanácsolta. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az önálló nyaralók piacán ennél is nagyobb drágulás jöhet. Utóbbiak ára ugyanis még távolabb van a csúcstól, mint a part közeli, új építésű apartmanoké, így inkább ezeket érdemes nézegetniük az érdeklődőknek, ha igazán jó vételre vadásznak. Az új építésű családi házaknál 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak most a vevők.

Amit észben kell tartani, hogy az elsődleges célpont a nyaralóvásárlók számára a déli parton a Balaton-part és az M7-es vagy 7-es út közötti rész. Ezen ingatlanok árai a vízhez való közelség miatt egyrészt magasak – minél közelebb találhatók a parthoz, annál inkább –, másrészt nagymértékben emelkedtek már eddig is.

A cikk folytatása itt.