„Én olyan üzletnek nem is adnék működési engedélyt, amely nem tart nyitva legalább május 1. és szeptember 30. között, tehát minimum öt hónapig – fogalmazott az index.hu-nak a balatonlellei BL Yachtclub ügyvezetője. Tóth Balázs szerint a Balaton – mint szezonális turisztikai desztináció – nem életképes. A szakember beszélt azokról a „slágertémákról is” melyek minden szezonkezdetkor körüllengik a Balatont.
„A legdrasztikusabban az energiaárak emelkedtek. Saját mosodánk van, ahol nemcsak magunknak mosunk, hanem a környékbeli szállodáknak, éttermeknek is. Itt kénytelenek voltunk árat emelni, mert megháromszorozódtak, sőt, megötszöröződtek a gáz-, illetve elektromosáram-árak. Szerencsére az ügyfelek is elfogadták a 30 százalékos áremelésünket, ami még mindig nem állt arányban az energiaárak emelkedésével. Mivel nekünk nem lakossági, hanem közületi ügyfeleink vannak, megértették, hogy mi miért történik.”
-fogalmazott az index.hunak Tóth Balázs. Kifejtette: természetesen az éttermi áraikon is igazítani kellett. Nőnek a munkabérek, az energiaárak, az ember kénytelen árat emelni – tette hozzá.
„Viszont mi nem vagyunk átlagos üzlet, sokszor alatta vagyunk a strandbüfék árainak, annak ellenére, hogy milyen exkluzív környezetben működünk. Hozzánk reggeltől estig járnak be fogyasztók. Ami a munkaerő-mizériát illeti, minden évben vannak úgynevezett slágertémák, amivel belerúgnak a Balatonba. Idén ez a slágertéma a munkaerőkérdés. Korábban a vízminőség, a vízszint volt a sláger. Meg a lángos ára. Természetesen minden pletykának van alapja. Mi kezdettől fogva azt valljuk, hogy a Balaton – mint szezonális turisztikai desztináció – nem életképes. Úgy nem lehet jó minőséget szolgáltatni, ha valaki csak júniustól augusztusig tart nyitva.”
A választóvonal tehát szerinte is a szezonális és a 12 hónapos működés között húzódik. Úgy fogalmazott: olyan üzletnek nem is adna működési engedélyt, amely nem tart nyitva legalább május 1. és szeptember 30. között, tehát minimum öt hónapig.
„Nem azt mondom, hogy feltétlenül rablógazdálkodást folytatnak a szezonális helyeken, mert vannak nagyon jó minőséget produkáló üzletek is. Lehet a Balatonon jól keresni, de én nem hiszek abban, hogy valaki szabadnap nélkül, napi tizenhat órát napokon, heteken keresztül végig bírjon. Zamárdiban ismerek olyan éttermet, ahol évek óta ugyanaz a fix csapat dolgozik – a Mauro étterem és pizzéria –, szünnap és szabadnap nélkül tizenhat óráznak. A szezon végére mindenki élőhalott, de keres annyit, hogy az év hátralévő részében pihenhet. De ez hosszú távon tarthatatlan, az egészség látja kárát.”
-fejtette ki véleményét. Beszélt arról is, hogy ha most felad egy álláshirdetést, meg sem csörren a telefon. Ő szeptemberben castingol és mindenkivel a következő év október 31-éig köt szerződést, ami egyben véd- és dacszövetség.