Történelmi lehetőség a Balaton térségének is az EKF projekt (veol.hu)

Navracsics Tibor volt a vendége a nagyvázsonyi Közéleti Kávéház sorozat októberi rendezvényének. A kormánybiztos szerint ez egy olyan térség, amely a természeti szépségei és az itt élő emberek minősége és kvalitásai miatt is megérdemli, hogy bemutatkozzon Európának.

Veszprém elkezdett magával foglalkozni, bezárkózott. Az a város, amely természetes szervező eleme volt a Bakony-Balaton térségnek, egyszerűen kivonult ebből a térségből. Viszont ez továbbra is egy szerves egység, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat ebből a szempontból egy nagyon jó érv, vagy indok amellett, hogy újra felvegyük a fonalat. Különböző programokban együttműködve felfedezzék a falvak a városokat, a városok a falvakat, a bakonyi és a balatoni emberek is egymást

– fogalmazott Navracsics Tibor. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a térség történelmében talán az EKF a legnagyobb lehetőség, hiszen békés körülmények között, még soha nem volt lehetőség arra, hogy egész Európa figyelmét felhívja magára, ezért ez egy óriási lehetőség, amellyel élnünk kell – tudósít a veol.hu.

Nagyvázsony is csatlakozott az EKF programsorozatához, amelynek kapcsán Fábry Szabolcs a várható fejlesztések mellett elújságolta, hogy felmerült az ötlete annak, hogy 2022 októberében, a kenyérmezei csata évfordulójáról egy látványos programmal emlékezzenek meg. 150-200 lovas-és gyalogos hagyományőrző, illetve önkéntesek bevonásával játszanák el a törökök legyőzését, amelyet aztán a Kinizsi várban ünnepelnének meg. A polgármester reményét fejezte, hogy az unikális ötletet támogatják a helyiek is, hiszen turisztikai szempontból is komoly lehetőség rejlik benne.