Történelmi borvidékek találkoznak Balatonalmádiban (veol.hu)

Meghatározó lesz a város kulturális életében, idegenforgalmában az Almádi bormustra, amit augusztus 16–20. között rendeznek meg a Szent Erzsébet ligetben, ahol kilenc hazai és határon túli történelmi borvidék mutatkozik be. A rendezvényt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (VEB 2023 EKF) támogatja.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő szerint a bormustra minőségi program lesz, őrzi a hagyományt, de megújulást is jelent. A képviselő méltatta a Balatont, Balatonalmádi értékeit, meghittségét és a gyönyörű helyszínt, ahol az eseményt megszervezik.

Újra kell pozicionálni a várost, vissza kell hozni az időszakot, amikor ebben a parkban több ezren sétáltak, mondta Fabó Péter. A polgármester rámutatott, a vendégeket tartalmas, minőségi programokkal, kitűnő gasztronómiával, kiváló borokkal lehet visszacsalogatni.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a rendezvény szakmai házigazdája elmondta, beszélgetésekre hívja a vendégeit, amelyen az ágazat reprezentánsaival beszélget a bor helyzetéről, lehetőségeiről a világ- és hazai piacokon. Mészáros Zoltán, a VEB 2023 EKF főtanácsadója egyebek mellett családja, illetve gyerekkora almádi kötődéseiről beszélt. Mint mondta, a Balatonnál különféle kultúrák találkoznak, amit a történelmi borvidékek randevúja is szolgál majd.

Müller Mihály, a VEB 2023 EKF sajtófőnöke a minőségi borfogyasztást, a borkultúrát helyezte emelte ki beszédében. Kiemelte, a város fontos stratégiai partnere a VEB 2023 EKF-nek. Elhangzott még, az Almádi bormustra nem hagyományos borfesztivál lesz, hanem a kulturált, igényes, tudatos borfogyasztásról, a múlt tiszteletéről, a borkultúra jövőjéről, polgári életstílusról szól majd. A bornak történelme van, anyagi, szellemi értéke, amit a bormustra bemutat vendégeinek.

Családi rendezvény egyben, hiszen amíg a szülők részt vesznek a szakmai beszélgetéseken, borkóstolókon, addig a gyerekek ismerkedhetnek az ízekkel, illatokkal: csokoládét, szörpöket párosítanak, salátákat készítenek. A rendezvényen részt vevő borvidékek, borrégiók: a Neszmélyi, a Somlói, a Balatonfüred–csopaki, a Szekszárdi, a Mátrai, az Egri, a Tokaji, a Ménesi és a Közép-szlovákiai borvidék. A részletekről az esemény közösségi oldalán lehet tájékozódni. A mustrán finom ételeket, italokat kínálnak, ismert előadók épnek fel.