Február 15-én lesz a Torkos Csütörtök

Idén február 15-én lesz a Torkos Csütörtök, amely kezdeményezés 2006-ban indult országszerte, így a Balaton körül is. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból 30-50%-os kedvezményt biztosítanak. A kezdeményezést tavaly óta már nem központilag szervezik. A Balaton körüli csatlakozókról itt lehet tájékozódni, az országos csatlakozókról pedig itt. Akad ahol már korábbi napokon is kedvezményekkel várják a vendégeket. (A balatoni akcióról újabb részleteket a február 14-i cikkünkben olvashat!)

A Torkos Csütörtök akcióba a Balaton körül bekapcsolódókat szervező Balatontipp.hu beszámolója szerint január 26-ig 21 településről 25 vendéglátóhely jelentkezett a felhívásra. /Badacsony –  Balatonakali – Balatonakarattya –  Balatonalmádi
Balatonberény – Balatonboglár – Balatonföldvár – Balatonfűzfő -Balatonkeresztúr – Balatonlelle (3 vendéglátó)) – Balatonszentgyörgy – Csopak- Gyenesdiás – Kapolypuszta – Révfülöp – Siófok (3 vendéglátó)  –  Somló – Tótvázsony  –  Vászoly – Zalacsány –  Zamárdi/

Országos szinten a Clementine tette térképre a Torkos Csütörtök éttermeit. A központi szervezés megszakított hagyománya miatt keletkezett űrt igyekezett rendhagyó adatgyűjtési módszerével már tavaly is betölteni a statisztikai és szöveganalitikai szoftverek vezető hazai fejlesztője és forgalmazója, a Clementine – olvasható a kamaraonline.hu programajánlójában. A folyamat nagyrészt automatizált, a robotok munkáját a cég elemzői ellenőrzik. A találatokat a cég egy Google térképen jeleníti meg, ami a torkoscsutortok.info weboldalon érhető el. A csatlakozni kívánók akár közvetlenül is elküldhetik jelentkezésüket egy e-mail címre.

Korábban a szerkeszto.gportal.hu biztosított lehetőséget a csatlakozásra, azonban a portálon keresztül nem érhető el információ a jelentkező szolgáltatókról.

A torkos szó jelentése: ételben, italban mértéktelen, telhetetlen, nagyevő, falánk. A néphagyomány szerint a húsvéti 40 napos böjt előtti hamvazószerdát követő napon ünnepeljük a Torkos Csütörtököt, a farsangi maradékok elfogyasztása ekkor történik, a  közelgő nagyböjt előtt ilyenkor lehet még egy jó nagyot enni.

A Magyar Turizmus Zrt. által 2006-ban indított Torkos Csütörtök akciót az utódszervezetnek számító Magyar Turisztikai Ügynökség se tavaly, se idén nem hirdette meg központilag, így eltűnt annak honlapja is az internetről. Ennek hiányában már tavaly is magánkezdeményezések révén szervezték, illetve tartották meg egyes vendéglátóhelyeken, éttermekben az akciót.