Töretlen a Helikon iránti elkötelezettség (tvkeszthely.hu)

44 dunántúli település 108 iskolája jelezte részvételét az idei Helikoni Ünnepségekre. A kétévente megrendezett kulturális seregszemle április 23-25. között zajlik Keszthelyen. A szervezők nagyjából 3300 diákra számítanak, akik 20 művészeti kategóriában versenghetnek. A szervezési feladatokat ellátó Goldmark Károly Művelődési Központ munkatársai már egyeztetnek a rendezvényhelyszínekkel, szállásadókkal, fellépőkkel és a zsűrivel is.

A Helikoni Ünnepségek a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal rendelkező kulturális seregszemléje. A diákok a színjátszástól kezdve a néptáncon át a képzőművészetig bezárólag versengenek a fődíjért. A versenyprogramok mellett koncerteket, táncházat, színházi előadásokat és számos szórakozási lehetőséget is kínálnak a szervezők.

Az előkészítő munkálatok már a 2018-as Helikon után megkezdődtek, a szervezés dandárját pedig tavaly szeptemberben kezdték meg a kuratórium és a Goldmark Károly Művelődési Központ munkatársai. Osvald Bálint szervező elmondta, a ma lezárult intézményi regisztráció alapján látható, hogy a Helikon iránti elkötelezettség töretlen: „Az idei évben eddig 44 dunántúli településről 108 iskola jelezte, hogy szeretne részt venni a Helikonon. Nagyjából 3300 diákra számolunk, illetve 200 kísérőre. A létszám tehát abszolúte nem csökkent a 2018-as évhez képest. Nagyjából 700 élő produkciót kell terveznünk 20 művészeti kategóriába.”

A rendezők megkezdték az egyeztetést a zsűrivel, a rendezvényhelyszínekkel és szervezik már a fellépőket. A kísérőprogramok központja a Fő tér lesz,  partneri együttműködéssel egy Balaton parti szórakozóhely is bekapcsolódik. Osvald Bálint hozzátette, komoly feladat lesz a szállások biztosítása, hiszen csökkent a tavalyi évhez képest a szálláskapacitás a városban és környékén.

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke, Siszler Katalin elmondta, Keszthely Város neve mára egybeforrt a Helikonnal.

„Véleményem szerint Keszthely városmarketingjének az egyik legfontosabb sarkköve lehet az, hogy a középiskolás diákok, ha eljönnek a Helikoni Ünnepségekre, itt megmérettetik magukat, jól érzik magukat, megragadja őket Keszthely és a környék sokszínűsége, nagy valószínűséggel utána visszatérnek a városba a családdal, iskolával, vagy ismerőseikkel” – nyilatkozta a tvkeszthely.hu-nak Siszler Katalin.

A szervezők tájékoztatása szerint február közepére zárulhat le a nevezés és erre várhatóan teljes lesz a zsűri névsora és a programterv is. Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke azt javasolja a keszthelyieknek és környékbelieknek, hogy a rendezvény három napjában látogassanak meg minél több verseny- és kísérőprogramot, melyek mind ingyenesek.

Videó: tvkeszthely.hu