Tökfesztiválokat tartottak a Balaton körül (sonline.hu)

Tökös programokkal, ételekkel és faragott tökökkel csábították az érdeklődőket a balatoni tökös rendezvények a hétvégén. Szőlőskislakon 25. alkalommal szervezték meg a Töklámpás Fesztivált. Fonyódon Tök Jó Napot tartottak, melyet összekapcsoltak a I. Fonyódi Folklór Fesztivállal.

Több tucatnyian ragadtak kést a szőlőskislaki töklámpás eseményen szombaton – tudósított a sonline.hu. Helyiek és más településen élők ültek asztalhoz, hogy megfaragják a legszebb töklámpásokat.

A szervezők  több tucatnyi alapanyaggal készültek. Bodrogi Attila, a balatonboglári Varga Béla Művelődési Ház intézményvezetője, a fesztivál egyik szervezője elmondta, igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy minden elemében valamilyen formában megjelenjen a népszerű növény. Tök-sétát szerveztek, melynek keretében Szőlőskislakot lehetett körbejárni és tök-totóval is kedveskedtek a vendégeknek. A töklámpásokat természetes meg is gyújtották, a lángot mindenkinek este hat órától kilencig kellett őriznie.

Fonyódon is a tök köré szervezték a szombatot. A helyi és környékbeli éttermek különleges tökös ételekkel várták az érdeklődőket. Tökös puncsrumot, gofrit, tökmagos sajttortát, és még tökös-mézes csirkemellet is lehetett kóstolni, melyet tortillában árultak. Utóbbi ételtért sokan többször is sorba álltak. Gacs Nóra, a Fonyódi Kulturális Intézmények vezetője elmondta, ingyen étellel is kínálták a résztvevőket.

A Fonyód Konyha Nonprofit Kft. sütőtök krémlevest és több fajta tökös süteményt osztott ki. A gyerekeknek nagyon sok programmal készültek a szervezők. Játszóházba, kézműves foglalkozásokra és tökfaragó versenyre hívták a kisebbeket. Gacs Nóra kiemelte: azért is szervezik meg minden évben az eseményt, hogy „kitolják” a nyári szezont és ősszel is vonzóvá tegyék a Balatont a kisgyermekes családok körében.