Tókerülő kalauz: a strandbüféktől a topborászatokig (lokal.hu)

Kinőtte magát a balatoni gasztronómia: a tavalyi 170 helyett idén már 360 tó körüli vendéglátóhelyet mutat be a Magyar Konyha különszámaként megjelent Balatoni Gasztrokalauz 2017. Úgy, hogy állítják: a szerkesztőbizottság szigorú volt.

 

A Magyar Konyha júliusi–augusztusi számával együtt kapható gasztrokalauz reális képet ad a balatoni vendéglátásáról.

– A Balatont hét régióra osztja és 360 olyan helyet nevez meg, amelyet munkatársaink kipróbáltak – szögezte le Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök felesége hangsúlyozta: míg korábban a Balaton csak a lángosról és a hekkről szólt, az elmúlt hat-nyolc évben a növekvő igények, a környék termelőinek, borászainak és vendéglátósainak köszönhetően óriási fejlődést tapasztalnak.

A lap főszerkesztője, Vinkó József elmondta: az első gasztrokalauzba 170 cím került be „elég megengedően”, az ideibe 360 „elég szigorúan”, ez is érzékelteti a balatoni gasztronómiában bekövetkezett pozitív változásokat. Különleges szendvicseket, kecsegét és angolnát kínáló strandbüfék nyíltak, és a korábbi 10-20 emblematikus borász helyett ma már több mint 100 szakember készít bort saját elképzelései szerint a magyar tenger környékén.