Többtucatnyi gyógyszerszármazékot, peszticidet mutattak ki a Balaton vízében (Füred TV)

Több mint hetvenféle káros hatóanyag található a Balaton vízében. Gyógyszerszármazékok, a mezőgazdaságban használt műtrágyák, egy-egy zenei fesztivál után pedig kedélyjavítók is kimutathatók a tó vízéből, derült ki a Pécsi Tudományegyetem és a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) közös kutatásából. Az erről tartott előadásról a Füred TV tudósított.

A Balaton élővilágáról, jövőjéről, a vizében lévő káros hatóanyagokról hallhattak előadásokat a Téli esték rendezvénysorozat részvevői a napokban Balatonarácson.

Emberi eredetű szervetlen anyagokról tartotta előadását Dr. Pirger Zsolt, a BLI  tudományos főmunkatársa. Mint elmondta, kutatócsoportjuk – a pécsi kutatócsoporttal karöltve – 138 hatóanyag jelenlétét vizsgálta a tó vizében, vízgyűjtő területén, amelyből 71-et ki tudtak mutatni. A sokféle mezőgazdaságban használt növényvédő-szer, azaz peszticid mellett magas volt a gyógyszermaradványok aránya is, amelyek többségében az idegrendszerre hatnak.

– A mi kutatócsoportunk azt kutatja egyebek közt, hogy milyen hatással van ez a víz ökoszisztémájára, a gerinces és gerinctelen élőlényekre – mondta a kutató. Ezektől a hatóanyagoktól ugyanis megváltozik például a puhatestűek viselkedése, mozgásuk aktivitása, táplálkozása, szaporodása.

.

Egy-egy zenei fesztivál is komoly hatással van a vízre

Dr. Pirger Zsolt arról is beszámolt, hogy egy-egy zenei fesztivál is komoly hatással van a vízre és annak élővilágára.

– Mondjuk egy Balaton Sound kapcsán, ahol egy Szeged városnyi ember megfordul egy hét alatt, kimutatható hatásai vannak a gyógyszermaradványoknak, kedélyjavító szereknek. Például a koffein nagyon szépen kimérhető a rendezvény után egy héttel is a vízből, aminek természetesen vannak élettani hatásai – fogalmazott a kutató.

Prof. Dr. G.-Tóth László, a BLI-t korábban vezető kutató arra hívta fel előadásában a figyelmet, hogy a Balaton életére negatív hatással vannak az építkezések, nádirtások, de létezik egy geológiai háttere is a tónak, ami alapvetően meghatározza az élettartamát.

– Geológiai szempontból egy fiatal, és hamar öregedő tóról beszélhetünk, amely feliszapolódásának mértéke 100 évenként egy centiméter. Ha figyelembe vesszük, hogy az átlagmélység 3,2 méter, akkor abból kiszámolható, hogy 32 ezer évig lesz még Balaton – mondta a professzor.