Több tonna élelmiszert mentettek meg a gyerekek Tihanyban (turizmus.com)

Sikerrel vizsgázott az élelmiszer-takarékossági program, amelynek célja a büféasztalos reggelik és vacsorák során feleslegesen kidobott ételek megmentése, és az ezzel járó veszélyes hulladék kezeléséből származó karbon-lábnyom csökkentése volt.

A Club Tihany Resort 2022. évi fejlesztési tervében a szobák és a közös területek felújítása mellett az energiahatékonyság növelése és az élelmiszer-takarékosság bevezetése volt a cél – írja a turizmus.com.

A szektorban jellemző gyakorlat a büféasztalos reggeli és vacsora, amely az egyik legnagyobb hulladék-termelő tevékenység, hiszen itt a vendégek belátására, illetve mérsékletességére van bízva, hogy milyen mennyiségű ételt vesznek magukhoz, és ebből mennyi kerül ténylegesen elfogyasztásra, és mennyi megy a hulladékba.

A kidobásra kerülő élelmiszert ebben formában már csak veszélyes hulladékként lehet kezelni, amelynek megsemmisítése évente több tonna CO2-vel terheli a környezetet.Az idén bevezetett programban a gyerekek minden reggeli és vacsora során egy darab tokent kaptak, amennyiben megfeleltek az “üres tányér” kihívásnak, azaz csak annyi ételt szedtek, amennyit el is fogyasztottak.A tokeneket végül játékokra és ajándéktárgyakra válthatták be a szálloda boltjában.

“Közel 12 ezer gyereket láthattunk vendégül idén, így kiemelten fontos volt számunkra, hogy ne csak szórakoztató programokkal, hanem edukációs célú aktivitásokkal is készüljünk. A többezer beváltott token is mutatja, hogy a gyerekek jó partnereink lettek, és általuk a család minden tagja részt vett az élelmiszer-takarékosságban, és így környezetünk védelmében”

– mondta el Tóth Mihály, a szálloda marketingvezetője.