Több mint 14 ezer gyufából épült újjá a balatonedericsi kastély (likebalaton.hu)

Fél évszázad alatt több mint 300 ezer db gyufát használt fel makettjeihez Szűcs Pál, aki elkészítette a hátborzongató balatonedericsi Fekete-kastély kicsinyített mását is.


A pécsi nyugállományú rendőr alezredes, Szűcs Pál közel 50 éve, naponta öt-hat órát dolgozik alkotásain, eddig 16 makett – 11 kastély, 1 palota és 4 épület- került ki a kezei közül. Legutóbbi műalkotása a hátborzongató, a legendák szerint kísértetlakta balatonedericsi Fekete-kastély.

– Mi kell ahhoz, hogy egy makett kastély ennyire részletgazdag és élethű legyen? Tervrajzok, fényképek?

– Tervrajzokat, dokumentációkat nem használok a makettjeimhez. A kiválasztott kastélyt személyesen járom be, kívül-belül lefényképezem, és megfigyelek minden apró részletet. Ezt követően, otthon csak a saját fényképeim és az emlékezetem alapján dolgozom.

– Mennyi ideig tart a terepmunka egy kastélyban?

– Ez mindig a kastély nagyságától és a belső adottságaitól függ, de átlagosan 2-3 órát töltök egy kastélyban. Több ezer képet készítek ilyenkor, mindent lefényképezek, hogy a következő hónapokban vagy akár években elkészíthessem a hű mását az épületnek. Két kastélyt 2-2 évig készítettem, a többit egy, másfél év alatt fejeztem be, az edericsi Fekete-kastélyon több mint 7 hónapig dolgoztam.

– Járt már korábban itt?

– Hévízen vannak rokonaim, ezt a kastélyt fiatal korom óta ismerem, hallottam róla. 1972-ben, amikor a feleségemmel Balatongyörökön nyaraltunk, láttam már, de most jött el az ideje, hogy gyufákból elkészítsem.

– Egy-egy kastély kiválasztásánál figyeli annak a hátterét, ismeri az időnként hátborzongató történeteket?

– Az edericsi kastélyban, bár hallottam a legendákat, nem féltem. Az épülethez kapcsolódó gyilkosság és öngyilkosságok itt sem befolyásolták a terepen töltött munkámat. Engem leköt a látvány, az épület falai, a díszítések, a makett elkészítésénél nagyon fontos, hogy minden apró részletre emlékezzek.

Azonkívül, hogy egy dzsumbuj borítja, semmi szokatlan nem volt a romos épületben. Mivel gyerekkoromban egy tanyán nevelkedtem, engem az ágak, bokrok sem zavartak. Csak arra kellett vigyáznom, hogy hasra ne essek. Voltam már olyan kastélyban, ahol folyamatosan hangokat hallottam, mintha ajtók csapódnának, vagy járna valaki a lépcsőn, de engem mindig csak az épület érdekel, nem figyelek a kastélyok fekete legendáira. Akkor hiszek majd az ufókban, a szentekben és a szellemekben, ha azok odajönnek hozzám kezet fogni. Egész addig nekem ez csak misztika, nem foglalkozom vele.

– Hogy zajlik az otthoni, több hónapos alkotómunka?

– A több ezer fényképből itthon kiválogatom a legfontosabbakat. Nagyon kell figyelnem a részletekre és azok kidolgozására. Például egy ablak, és annak díszítése, vagy itt az edericsi kastélynál az erkélyutánzat, a korlátot díszítő figurák is élethűek kell, hogy legyenek. A 4 db 9 mm-es kis szobor kifaragása is hihetetlen türelmet igényelhet, minden testrésze megvan a parányi alakoknak.