Több hektáros fairtás útépítés miatt Balatonszentgyörgynél (24.hu)

Komoly fairtás kezdődött a Balaton déli partjánál, a balatonberényi elágazásnál, a balatoni bringakörút mellett. Balatonberény polgármestere, Horváth László tájékoztatása szerint a 76-os út korszerűsítése miatt kezdték el kivágni a fákat a Balatonszentgyörgyhöz tartozó területen, amely fejlesztés a balatoni több mint 300 milliárd forintos fejlesztés részeként valósul meg.

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a bicikliút melletti teljes nyomvonalon, több hektárnyi területen vágják majd ki a fákat. A helyenként megrongálódott kerékpárút pedig az idén már ilyen marad, és csak akkor kezdik el a felújítását, amikor a gyorsforgalmi úttal végeztek.

Nemrég a Balatontipp írta meg, hogy 2018 helyett 2019-ben indul több kerékpárút korábban beígért kivitelezése, a befejezést pedig 2019-ről 2020-ra halasztották egy április 25-én elfogadott kormányhatározat szerint.

(fotók: hirbalaton.hu)

A Magyar Építők tavaly közölte, hogy egy 38,8 milliárd forintos beruházásban alakítják ki az R76-os M7-es autópálya holládi csomópontja és Fenékpuszta közötti részét. Az M7-es holládi csomópontjától indul Zalaegerszeg gyorsforgalmi bekötése, a 8,6 kilométeres szakasz Battyánpusztát és Balatonszentgyörgyöt elkerülve épül meg.

A képet látva az útépítés csak a Balaton csücskét érinti, azt viszont elég érzékenyen. A fejlesztés mindkét ütemét a Strabag Építő Kft. és a Strabag AG végezheti el a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) számára. A Strabag és a NIF is későbbre ígért választ a 24.hu-nak arra a kérdésére, hogy az új gyorsforgalmi út miatt mekkora területen kell kivágni a fákat. Az R76-os leendő nyomvonalát nézve véhetően több kilométeren keresztül kivágják majd a fákat.