Több fejlesztés is zajlik egyszerre Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Több fejlesztés zajlik majd egy időben Tihanyban. A beruházások a helyiek komfortérzetének javítását, a közlekedés fejlesztését illetve a turisztikai kínálat bővítését szolgálják. A révnél már el is kezdődtek a munkálatok – olvasható a Tihanyi Visszhang legutóbbi számában.

 

A rév közelében, a Club Tihany előtti szakaszon már október közepén megkezdődtek az út kiszélesítésének munkálatai, amelyekre az önkormányzat kft-je, a Tihany Fejlesztése Programiroda, konzorciumban a Magyar Közút Zrt-vel, még 2017- ben nyert pályázati támogatást.

Itt, mintegy 172 millió forintos keretből a kompra váró autók számra építenek ki egy plusz sávot, és a balra kanyarodók is külön sávba sorolhatnak. Ezzel a megoldással elkerülhető lesz az átkelésre váró gépjárművek feltorlódása és a parti út felé tartók is várakozás nélkül, biztonságosan kanyarodhatnak majd balra.

A projekt során a part menti út elágazásától a piac placc irányába 150 méteres szakaszon kerékpárutat is kialakítanak, amelyet a későbbiekben megvalósuló elkerülő út megépülése után, tovább folytatnak majd a vízparton. A munkálatok az év végéig befejeződnek.

Fontos beruházás kezdődhet el a Belsőtó környezetében is. A Képzőművészeti Egyetem épülete és az iskola közötti szakaszon a földbe helyezik a közvilágítás vezetékeit, a Szőlő utcától a Cserhegy kapu irányában pedig, mintegy másfél kilométeres távon, a nagyfeszültségű kábeleket is a föld alatt viszik el. A terület látképét jelentősen javító beruházásra kiírták a feltételes közbeszerzési eljárást, a fejlesztés várhatóan jövő tavasszal kezdődik.

Tihany turisztikai vonzerejének növelése érdekében már több önkormányzati projekt is zajlik, folyamatban van a Csokonai liget, apátsági lépcső és teraszkertek felújítása. Jövő tavasszal kezdhetik el a Visszhang domb melletti ligetek felújítását is, itt a Garay és Alsóóvári utcák felső szakaszán szintén a földbe helyezik a légkábeleket.

Új turisztikai útvonalat is kialakítanak, tájékoztató táblákat, utcabútorokat helyeznek ki a Kiss utca – Csokonai-Major lépcső útvonalon. Ez lesz a két fontos településrészt, a Mádl Ferenc teret és a Belső-tavat összekötő tematikus sétaút első szakasza. Megújítják a hajóállomási közparkot is. Rendezik a területet, kijavítják a leburkolt felületeket, új növényeket ültetnek és locsolórendszert építenek ki. m