Több ezer LED-del szerelik fel Veszprémet (veol.hu)

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt döntött a veszprémi képviselő-testület arról, hogy a közvilágítás korszerűsítését megvalósítják. A jelenlegi lámpatestállomány jelentős része elavult, rossz energiahatékonyságú, és az üzemeltetése is egyre nagyobb gondot jelent. Ez most megváltozik.

Mint az emlékezetes, a közelmúltban egy lakossági LED-csereprogramot indított az önkormányzat, amire több ezer veszprémi háztartás jelentkezett, ám a városvezetés szerint a városban is végre kell hajtani a cserét. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról is beszélt egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a város infrastruktúrájának megújítása folyamatos, amiben talán a leglátványosabb a buszpark teljes felfrissítése volt. De volt és van egy nagyon intenzív útmegújítási programja is az általa vezetett önkormányzatnak.

– Fontos láncszem a közvilágítás is, amely ugyancsak alapinfrastruktúrája a városnak. Ehhez is hozzá kellett nyúlni, hiszen egyrészt nagyon rossz állapotban volt, másrészt nagyon nagy költséget jelentett az önkormányzatnak – hívta fel a figyelmet. Kiderült, a közbeszerzési eljárás lezárása után a szerződést idén januárban írták alá, majd felgyorsultak az események, és megtörtént a közvilágítási hálózat teljes felmérése.

– Gyakorlatilag a város összes lámpatestét – legyen ez belvárosi vagy kertvárosi – ki fogják cserélni a szakemberek, ami hétezer lámpatestet jelent. Ennyit fogunk energiatakarékosra cserélni az elkövetkező hónapokban – emelte ki Porga Gyula, akinek reményei szerint a teljes csere 60 százalékos megtakarítást jelent a városi költségvetésnek.

A cikk folytatása itt elolvasható.