Tízparancsolattal indult negyed százada a Nők a Balatonért Egyesület (vitorlazzitthon.hu)

1995 januárjában alakult meg és azóta is fejlődik a Nők a Balatonért Egyesület. A NABE amellett, hogy mostanra hagyományossá vált programokat szervez – ilyen például a NABE Zöld Fesztivál, vagy a Víz Világnapjához kapcsolódó megmozdulások – hallatja a hangját akkor is, amikor veszélyben érzi a Magyar Tengert. A szervezet elnöke szerint ugyanakkor ma nem könnyű civil, ráadásul zöld szervezetként megállni a helyüket. A negyedszázados évfordulón az utódlás kérdése is még inkább napirenden van. 

(Fotó: Facebook/NABE)

A 90-es évek elején eléggé nagy baj volt a Balatonnal, és sok fejtörést is okozott hivatalos szinteken a foszfortúlterhelés, az algásodás, a halpusztulás és ezek következményei – emlékezett vissza a kezdetekre a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában a Nők a Balatonért Egyesület elnöke.  Szauer Rózsa kifejtette:  volt egy ünnepi ülése a Balatoni Szövetségnek, ahová a polgármesterek elvitték feleségeiket is, így jelen volt az ülésen Simonné Zákonyi Tünde, a NABE alapítója is. Ekkor az asszonyok is összedugták a fejüket, hogy a nők a sajátságos szerepük lévén mit tudnának tenni azért, hogy a helyzet javuljon. A cél az volt, hogy beépüljenek azok a magatartási formák, amikkel az emberek javítani tudnának a környezet állapotán, első sorban a tó állapotán.

“Készült egy egyfajta tíz parancsolat amely olyan egyszerű magatartásformákat tartalmazott, mint például, hogy ne mossuk az autónkat a tó partján , gyűjtsük külön az elemeket, ne dobáljuk a műanyagot a tóba, tisztítsuk meg a partot. Ez nagyon szépen szerveződött, csak kellett minden településen találni egy olyan aktív hölgyet, aki felvállalta az ottani csoportok koordinálását.” – fogalmazott Szauer Rózsa.

Az elnök szerint a szervezet elmúlt huszonöt évének legfőbb érdeme, hogy nem csak vegetál, hanem ténylegesen dolgozik. “Van, ami elveszi a kedvünket, azt nem mondom, hogy nincs. A jövőt nem tudom, de hogy ezt ilyen lendülettel, önkéntes munkával végezze egy szervezet, ez országos szinten példátlan. A tagoktól az elnökig itt mindenki önkéntes munkás. Jelenleg a civil és a zöld szektor nem annyira támogatott, hogy megengedhessen magának például egy titkárt alkalmazni.” – tette hozzá Szauer Rózsa.

A NABE elnöke kiemelte: a Nők a Balatonért Egyesület célja a Balaton természeti és környezeti értékeinek védelme. Tagjaik 95%-a itt él helyben, tehát körbe fogják a tavat, rajta a szemük. Elmondta: még a megalakulásnál fogalmazódott meg, hogy segíteni kell a vízminőség javítását, hiszen az itt élők boldogulása is attól függ, hogy a Balaton milyen állapotban van. “Hiába a turizmus, hiába a nagy befektetések, ha újra probléma adódik, amit hirtelen nem lehet kezelni.” – tette hozzá.

Az utánpótlás, illetve a szervezet megújítása kapcsán elárulta: a jelenleg prosperáló elnökségnek fel kell erre készülnie, és biztosítani a jövőt, ami Szauer Rózsa szerint nem könnyű ugyanis látható, hogy egy-egy ügyet a fiatalok követnek. “Ha van mondjuk egy felhívás – például most a györöki ipari kikötő ügye – ahhoz csatlakoznak, de egy szervezetben tagként folyamatosan dolgozni nem olyan népszerű, vagy nincs rá lehetőségük.” – fejtette ki.

A Szauer Rózsával a Nők a Balatonért Egyesület elnökével készült interjú teljes terjedelmében a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.