Tízévnyi körhátrány: kinőtte a MotoGP Somogyot, álom marad a pálya (sonline.hu)

Eljárt az idő a sávolyi MotoGP-pálya felett. A félkész állapotú Balatonring olyan sokáig nem kellett senkinek, hogy már el is avult a jelenlegi versenykövetelmények szerint. 2023-ban hazánkba érkezik a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye. De nem Sávolyra, hanem egy új beruházás révén Hajdúnánásra.

 

Tíz évvel ezelőtti tervek szerint a Sávoly melletti Balatonring adott volna otthont a MotoGP magyar nagydíjaknak. A pálya alapkövét 2008-ban tették le. Az építkezés gyors tempóban kezdődött, mert 2009-ben már futamot terveztek a pályára. Azonban az eredetileg 80 millió euró összköltségvetésű fejlesztés 2010-ben leállt. A leggyakrabban emlegetett okok között szerepelt a gazdasági világválság, s az is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank nem adta meg azt a 15,2 milliárd forintos hitelt, amit a spanyol beruházó kért.

A területet félkész állapotban hagyták maguk mögött a levonuló munkagépek. A spanyolok két év alatt 30 millió eurót fektettek a projektbe. Ebből elkészült a 4232 méter hosszú pálya nyomvonala a földmunkáig. Teljesen kiépült a víz-, csatorna, valamint az elektromos hálózat. Lesarkítva, tulajdonképpen az épületek és a pályaszerkezet kialakítása maradt hátra.

A Balatonring végül kalapács alá került csupán 1,5 milliárd forintos kikiáltási áron, miközben 3,5 milliárd forintnyi követeléssel volt már megterhelve. De senki nem akart versenypályát venni. Az árverés eredménytelenül zárult. A pálya azóta az enyészeté, még az alapkövet is ellopták már.

Az elmúlt évben ismét terítékre került a MotoGP futamainak magyarországi befogadása, Sávolyt is figyelembe véve. Végül a gyorsaságimotoros-világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna mondta ki a döntő szót. Ezután esett a választás Hajdúnánásra, ahol 65 milliárd forintos beruházással épül meg a multifunkciós versenypálya.

A további részletek itt találhatók.