Tíz éve gyárt pezsgőt Légli Ottó, a balatoni borász (sonline.hu)

Egyre több dél-balatoni borász kap kedvet ahhoz, hogy pezsgőt készítsen. Pedig több év is eltelik, mire az alapborukból elkészül a szénsavas alkoholos ital. Légli Ottó tíz éve kezdett pezsgőgyártásba, a szakmai kihívás mellett az is motiválta, hogy családjával rajonganak a minőségi, klasszikus pezsgőér- a borásszal a sonline.hu készített interjút.

Megállás nélkül dolgozik a címkézőgép Légli Ottó pincéjében ezekben a napokban. Amint elkészül, már rakják is dobozba az üvegeket. Raktáruk most útra kész borokkal és pezsgőkkel van tele

A balatoni borász tíz évvel ezelőtt kezdett el pezsgőkészítéssel is foglalkozni, az alapokkal még friss diplomásként a balatonboglári borgazdaságban ismerkedett meg. Az indíttatást az adta, hogy családjával évek óta kedvelik a minőségi szénsavas alkoholos italt.

– Klasszikus pezsgőt készítünk, ami azt jelenti, hogy a második erjesztés abban a palackban történik, amiből kínáljuk a buborékos alkoholos italt – mondta el Légli Ottó. Hozzátette: nagyon összetett folyamat mire egy üveg pezsgő elkészül.
– Nincs javítási lehetőség, nagyon szigorú szabályok és mérések alapján dolgozunk, ként szinte minimálisat használunk, hiszen kétszer erjesztjük az alapbort – sorolta a balatoni borász. Megjegyezte: úgynevezett tükrös, stabil 11 térfogat-százalékos alkoholtartalmú újbort kell elérniük márciusra, aztán ebből kezdődhet a pezsgősítés.               – Cukrot és élesztőket adunk a borhoz, aztán speciális koronazárral zárjuk le az üvegeket, majd 36 hónapon át pihentetjük, legvégül rázóállvány és jégdugó segítségével kivesszük a tetején felgyülemlett seprőt.

Légli Ottó tíz éve kezdett pezsgőgyártásba, a szakmai kihívás mellett az is motiválta, hogy családjával rajonganak a minőségi, klasszikus pezsgőért. 2020-ban összesen tízezer palack száraz pezsgővel jelentek meg a piacon.                  A teljes cikk itt olvasható.