Titkos favoritok: horgásztavak, karnyújtásra a Balatontól (hellovidek.hu)

A Balaton rengeteg horgászt vonz magához egész évben, köszönhetően annak, hogy a kikapcsolódni, sportolni vágyók csodálatos környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek. A lehetőségek tárháza igen széles: a partról, mólóról, stégről, csónakból, vagy éppen vitorlás hajóról egyaránt horgászhatunk édesvízi halainkra, amelyek között természetesen kapitális példányok is akadnak. A hellovidek.hu azokat a kedvenc helyeket gyűjtötte össze az olvasóknak, ahol rendre kapásra bírnak békés és ragadozóhalakat egyaránt.

Az alábbi cikk két olyan magántulajdonban lévő tóról szól, amelyek számtalan hallal és élménnyel ajándékozták meg a hellovidek.hu munkatársait, s amelyek a Balaton déli partjától néhány kilométerre találhatóak.

Völgyhídi horgásztó
A kőröshegyi völgyhíd lába alatt terül mintegy 5,5 hektáron a Völgyhídi horgásztó, ahol csodálatos környezetben horgászhatunk békés és ragadozó halakra egyaránt. A tó hivatalos nyitvatartási rendje szerint 7:00 és 18:00 óra között horgászhatunk, illetve nyáron lehetőség nyílik éjszakai horgászatra is. A horgászrendet maximálisan tiszteletben tartva azért azt be kell vallanunk, hogy nyaranta gyakran előfordul, hogy nagyon korán felkelünk és már bőven reggel 6:00 óra előtt kiülünk a tó partjára, mert egészen fantasztikus látványt nyújt a valósággal életre kelő vízfelszín napkelte előtt. A természetes környezet mellett érdemes egy-két szót ejteni a mesterségesen kialakított infrastruktúráról is, amely kiemelkedő. A parkolás a tó mellett közvetlenül megoldott, igényes mosdók kerültek kialakításra és lehetőség van főzésre, bográcsozásra, az elkészített ételek helyben történő elfogyasztására.

A Völgyhídi horgásztavon pontyozni szoktunk, kizárólag úszós szerelékkel, természetesen sokan pecáznak fenekező bottal is, számunkra viszont sokkal nagyobb élményt jelent az úszózás a klasszikus pontykapások miatt. A mai napig képes a szívünk majd kiugrani a helyéről attól, ahogy az úszónk szépen, komótosan elindul az egyik irányba, majd, mint a tengeralattjáró periszkópja, lassan eltűnik a vízfelszín alatt. Persze ott a másik véglet is, van, hogy alig győzünk a botunk után kapni, mert úgy megindulnak a pontyok a felkínált csalinkkal.

Nagyon érdekes egyébként, hogy milyen erő van az itteni halakban, 2-3 kilós példányokkal is sokszor hatalmas csatákat kell vívnunk, mire a szákba tudjuk terelni őket. A csali témához visszakanyarodva eláruljuk a kedves olvasónak a tuti tippet is, mivel érdemes vallatnia a tavat: az elmúlt egy-két év slágere a különböző ízesítésű gumikukorica, tüskén felkínálva. Természetesen etetni is szoktunk arra a területre, amit aztán meghorgászunk, szárazkukoricát és konzerv kiszerelésben kapható extrán édes csemegekukoricát egyaránt kiszórunk. Nem állítjuk, hogy ez a kombináció professzionális, azt viszont igen, hogy a tavon abszolút bevált.

Hidegvölgyi horgásztó
A Siófoktól pár kilométerre elterülő, közel négyhektáros tóról néhány héttel ezelőtt már megemlékeztünk abban a cikkünkben, amelyben olyan izgalmas programokat soroltunk fel, amelyek télen is remek időtöltést kínálnak a Balatonon. A Hidegvölgyi horgásztóban kivételes mennyiségű és minőségű halak foghatók: megközelítőleg 550 db 10 kg és 20 kg feletti békés halat, és körülbelül 2 tonnányi minőségi, kimondottan nagytestű ragadozó halat, azon belül többségében csukát rejt a tó.

A Hidegvölgybe mi kimondottan pergetni járunk, a vízben ugyanis kapitális méretű csukák találhatóak, köszönhetően a tógazda, Hermecz Tamás gondoskodásának. A rablóhalazáshoz kizárólag műcsali használható, az élőhalas horgászatot tiltja a szabályzat, előbbiekből viszont bármi megengedett. A tavon előszeretettel használják a wobblereket és a gumihalakat, de beszélgettünk már olyan sporttárssal is, aki a támolygó villantókra esküdött. Bevallom, nekünk eddig a wobblerek jöttek be leginkább a tavon, de voltak szép akasztásaink a Savage Gear gumihalaival is.

Eddigi megfigyeléseink szerint a helyi csukákat két dologgal lehet szinte biztosan rablásra bírni: hogyha a kimondottan erős területvédő ösztönükre játszva csukákat formázó wobblerrel, vagy gumihallal pergetünk rájuk, illetve akkor, ha a tóban nagy mennyiségben előforduló kárászokhoz leginkább hasonló wobblert használunk. Utóbbiaknál a tuti tippünk a Salmo Slider 7 F (TT színű) modellje, amely véleményünk szerint nem csak a mintázata, hanem a vízben mutatott remek mozgása miatt is nagyon kapós a helyi csukák körében.

A felszerelésünkkel kapcsolatban pár dolgot mindenképpen érdemes még megjegyezni, mindig használunk előkét, a csukaóriások pengeéles fogaikkal ugyanis játszi könnyedséggel harapják szét a zsinórokat. Soha nem használunk viszont pici wobblereket, apró hármas horgokkal, a hatalmas csukák ugyanis ezeket a műcsalikat pillanatok alatt mélyen torokra veszik, ahonnan aztán csak nagy fájdalmak okozása mellett lehet kiszabadítani őket.

A pontymatrac használata szabály szerint kötelező a Hidegvölgyben, hogyha nincsen sajátod, nem probléma, a helyszínen ugyanis lehetőség nyílik a bérlésre 1000 forintos plusz díj ellenében.

Az árakról is illik néhány szót szólni, ugyanis egy Balatonra szóló napijegyhez, vagy éppen más magántavakhoz képest is jobban a zsebünkbe kell nyúlni: az egy napra jogosító horgászjegy ára 4000 forint, amiért nem hozhatunk el ragadozó halat, azok ugyanis védelmet élveznek. Ugyanakkor a szinte garantált fogásnak, illetve a kapitális csukáknak és süllőknek köszönhetően olyan élményekben lehet részünk, amiért bőven megéri kifizetni ezt az összeget.