Tiltakoznak a földvári új kikötőterv ellen, bírósághoz is fordultak (MTI/OS)

Ne építsen a Balabo kft. kikötőt a balatonföldvári nyugati strand partjára! – áll a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) közleményében. Hivatkoznak a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) tavaly év végi tanulmányára is, amely így fogalmaz: “Egyre nagyobb számú kikötőfejlesztés is veszélyeztetheti, pusztíthatja a parti, partközeli élővilágot. A kikötők fejlesztése ráadásul nemcsak az élővilágra, hanem a tó üledékvándorlására, sőt áramlataira is jelentős (nem csak lokális) hatással lehet, ami összességében a tó állapotának romlását okozhatja.”

 

A közlemény szerint a fenti szöveg a KDTVIZIG “Jelentős vízgazdálkodási kérdések” című tanulmányában szerepel a Balatonra tervezett új kikötőkkel kapcsolatban.

Ennek szellemében kér jogorvoslatot a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület a bíróságtól a hatóság végleges határozata miatt. A határozat szerint: “A tervezett tevékenység megvalósítása esetén nem feltételezhető jelentős környezeti hatás.”

A Balabo kft. Előzetes vizsgálat című tanulmánya – bár célja a fenti megállapítás alátámasztása – nem igazolja ezt a sommás megállapítást – a NABE szerint.

A közlemény hangsúlyozza, a kritikus kérdés, az iszaposodás vizsgálata kifogásolható, mert nem reprezentatív adatok alapján készült: évtizedekkel ezelőtti mederdomborzat adatok és a keleti medence széladatai alapján számoltak. A tiltakozó és pert indító civilek sérelmezik, hogy “Ráadásul a kikötő tervezéséhez annak ellenére kezdtek hozzá, hogy a balatonföldvári Helyi Építési Szabályzat taxatíve rögzíti, hogy a strand területe nem csökkenthető, funkciója nem változtatható. Márpedig ha a kikötő megépül, akkor a jelenlegi strand partjáról tilos lesz a Balatonba lépni, azaz megszűnik a strand”.

A perindító beadvány itt érhető el.

Arról, hogy igen megosztó Balatonföldvár új, strandra épülő kikötőterve itt írtunk.