Tihany egész évben lenyűgöző szépségekkel csábítja a vendégeket (likebalaton.hu)

Egész évben lenyűgöző természeti szépséget mutat Tihany, ahol a Balaton mellett a Külső- és a Belső-tavat, valamint a Rátai csávát is meg lehet csodálni, utóbbi különlegessége, hogy csak esőzések után lehet látni. Hidegben pedig a Balatonnál a Belső-tó fagy be legelőször, ahol sokan korcsolyáznak is. 

Fotó: Kovács Erika/veol.hu


– Magyarország egyik legkülönlegesebb fekvésű települése Tihany, ahol a vendégek elsősorban megnézik az apátság környékét, gyönyörködnek a páratlan panorámában, pedig érdemes itt többet időzni, mert az 1500 lakosú falu sok más különleges látnivalót is rejt – tudtuk meg Fülöp Júlia idegen­vezetőtől.

Az apró, 1500 lakosú ékszerdobozban nyaranta napközben nagyvároshoz hasonló a forgalom, aztán estére újra csendesebb lesz minden, innen ered Tihany elnevezése, a Tichon szláv eredetű szóból, melynek jelentése csend, csendes. A falu egyedülálló természeti értékeit az Európa Tanács Európa Diplomával ismerte el, amelyből az egész országban három van. Nyáron telt házas strandjai – közülük több ingyenes – az itteni fürdőhelyek nagy népszerűségét jelzik.

A látnivalók közül a legkülönlegesebb Magyarország egyik emblematikus jelképe, az apátság barokk stílusú temploma a domb tetején. Innen lélegzetelállító panoráma tárul az ember elé. A tihanyi bencés apátságot I. András király alapította 1055-ben Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére.
Az altemplom, ami a hazai román kori építészet egyik kiemelkedő alkotása, máig őrzi 11. századi állapotát, benne az alapító király síremlékével, akit 1060-ban itt temettek el. Az apátság alapítólevele a legkorábbi magyar nyelvemlék, jelenleg a pannonhalmi főapátság levéltárában található, de másolatát az altemplomban helyezték el. Lenyűgöző a panoráma a templom melletti Pisky sétányról, ahol meg lehet nézni egy parasztgazda házát, és itt van a Halászcéh és a Fazekas ház, illetve az ősi falu házai, amelyek műemléki védettséget élveznek.

A cikk folytatása itt található.