Tihany csendrendelettel regulázza meg a zajongókat, nyáron még csendespihenő is van

Az idei Balaton Sound hajnalokig tartó dübörgő zenéjétől nem szenvedtek az északi part települései, mint az elmúlt években, vagyis a szervezők találtak megoldást – a hirbalaton.hu információi szerint. A balatoni önkormányzatok már pár éve törik a fejüket, miként lehetne az elszaporodott zajos rendezvényeket, eseményeket, kertmunkákat kordában tartani. Úgy néz ki, nem kell külön jogszabályalkotásra várni, akadnak megoldások, és önálló helyi csendrendeletek megalkotásával is sokat lehet tenni az üdülőrégió nyugalmának megőrzéséért. Alább a tihanyi példa látható, ahol a nyári hónapokban még a délutáni csendespihenő időszakára is tekintettel vannak.

A település rendeletéről a helyi média, a Tihanyi Visszhang számolt be:

Tihanyban önkormányzati rendelet szabályozza a környezeti zaj- és rezgésvédelem kérdéskörét. A rendelet kiterjed a település közigazgatási területén hangosító berendezést igénylő közterületei rendezvényekre, a magánszemélyek háztartási tevékenységére, és a hangosítóval rendelkező, kereskedelmi tevékenységet folytató, gépjárműből történő árusításra.

A rendelet értelmében magánszemély a tulajdonában, használatában lévő ingatlanon a háztartási igényeit kielégítő kertépítéssel és zöldfelület fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet, így különösen a motoros kerti gépek használatát, vagy motoros fakivágást – a rendkívüli kár- és balesetveszély elhárítását kivéve – hétköznap 7.00 óra és 20.00 óra között, szombaton 9.00 óra és 12.00 óra között szabad végezni. Kivételt képez Óvár és Cserhegy településrész, ahol mindezt szombatonként 9.00-12.00, illetve 16.00-20.00 óra közötti időtartamban lehet végezni.

Vasárnap és ünnepnapokon tilos háztartási kertépítéssel, zöldfelület-fenntartással és építkezéssel kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet folytatni.

A községben este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, továbbá június 1. és augusztus 31. között minden nap reggel 7.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 15.00 óra közötti csendespihenő időszakban tilos minden olyan tevékenység végzése és készülék vagy berendezés üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró, veszélyeztető vagy károsító hang-illetve rezgésterhelést okoz. A fentieken túlmenően csendháborítást a nap bármely szakában el lehet követni, ha valaki számára indokolatlanul zajkeltő, a köznyugalmat zavaró tevékenységről van szó. Ilyen esetben közvetlenül hívható a Rendőrség a 107 vagy 112 telefonszámon – írja a Tihanyi Visszhang.