Tevékeny évet hagy maga mögött a Bakonyi Csillagászati Egyesület (veol.hu)

A Bakonyi Csillagászati Egyesület ez évi fő rendezvényeit csak részben érintette a járvány. Az egyesület rendezvényei közül a havi rendszerességű klubfoglalkozások maradtak csak el.

Látványos csillagászati jelenséggel is megajándékozott minket az esztendő. Lehetőségünk nyílt az elmúlt évtizedek egyik legszebb üstököse, a C/2020 F3 (NEOWISE) megfigyelésére is. A fantasztikus égi vándor olyannyira kifényesedett, hogy bárki könnyedén megpillanthatta kezdetben a hajnali, majd pedig az esti égbolton. Egyesületünk tagjai több közös észlelést szerveztek a kométa megfigyelésére, fényképezésére. Csodálatos felvételek születtek.

– fogalmazott a veol.hu-nak az egyesület vezetője. Ivanics Ferenc kifejtette: az év minden viszontagsága ellenére talán az egyik legcsodásabb élményt eme jelenség so­kad­szori megfigyelése adta. Még 2019-ben merült fel, hogy a következő nyáron szeretnék megtartani első csillagászati táborukat. Helyszínként Pénzesgyőrt választották, annak csekély fényszennyezettsége miatt. A programot több előadás beiktatásával színesítették. A tábor meghirdetése után az egyesület tagjain kívül is nagyon sokan jelentkeztek,végül hatvanöten vettek részt az eseményen.

A táborban – a csillagászati távcsöves megfigyeléseken túl – olyan programokat szerveztek, amelyeken minden korosztály szívesen részt vett. A legnépszerűbb nappali programjaik a kövületgyűjtő túra és a víz-, illetve szilárd hajtóanyagú rakéták kilövései voltak. 2021-ben ismét szeretnék megszervezni ezt az eseményt, még több programmal – tette hozzá.

A 2019-es első Űrbatyu sikerén fellelkesedve először május 1-jére, majd a járvány miatt augusztus 20-ra halasztva engedtük útjára második Űrbatyunkat. Ezt megelőzően pedig egy Hunor nevű magas légköri ballonnal kísérleteztünk: a Bajai Csillagvizsgáló munkatársaival együttműködve próbáltunk ki több mérőműszert és nyomkövető rendszert, melyeknek egy részét az Űrbatyu II.-höz akartuk felhasználni. Az Űrbatyu II. azért számított különlegesnek, mert ez volt hazánkban az első magas légköri ballon, amely egy 360 fokos képrögzítésű kamerát vitt magával a sztratoszférába, egyúttal a közeli világűrbe.

– fejtette ki Ivanics Ferenc.

Hozzátette: nagy programjaik mellett a járvány enyhébb, nyári és kora őszi időszakában sok vidéki meghívást kaptak. Jártuk a megyét interaktív, az időjárástól független csillagászati programjaikkal.

Ivanics Ferencék 2021-ben több új programot terveznek, amelyek túlmutatnak a hagyományos csillagászati események egyoldalúságán. Igyekeznek évről évre a tudomány és a technika legújabb eszközeinek beépítésével mindenki számára elérhetővé és izgalmassá tenni a világűr megismerését.