Testkamera, éjjellátó, távcső – ezekkel védenék a balatoni halakat (sonline.hu)

A kapitális halak értékesítése ellen – mely nagy üzletnek minősül a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. is küzd. Korábban a hirbalaton.hu is beszámolt arról az esetről, mely szerint  a Veszprémi Járásbíróság előtt kellett felelnie egy kapitális méretű halakkal kereskedő 37 éves férfinek, aki tavaly júniusban Balatonkenesén fogott ki két hatalmas pontyot. A Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke szerint szükség van a hatékony védelemre.

Testkamera, éjjellátó és távcső is segítheti majd a most alakuló megyei halőri szolgálat munkáját. A tizenöt tagból álló csapat március második felétől kezdi a helyszíni vizsgálatokat – írja a sonline.hu.

Összesen ötvenkét somogyi egyesület tartozik hozzánk. Vannak olyan kisebb horgászvizek, ahol nem tehetik meg, hogy állandóan alkalmazzanak halőröket. Részben nekik akarunk segíteni a megyei halőri szolgálattal, s a csapat rendszeresen folytat majd ellenőrzéseket Somogyban.

– mondta Szabó János. A Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke hozzátette: a somogyi horgászvizeken gyakran okoz gondot, hogy a horgászok nem írják be a kifogott halat. Máskor az jelent problémát, hogy több bottal horgásznak vagy nem vezetik megfelelően a fogási naplót. A halőrök közfeladatot ellátó személyek, s azt akarják, hogy mindenhol szabályos körülmények legyenek – hangsúlyozta.

A hivatásos halőrökön kívül a somogyi egyesületekből szolgálatra jelentkezők párban látják el a feladatot. A csapat nem a nap 24 órájában dolgozik, hanem a megelőzésre helyezik hangsúlyt. Hiánypótló szolgáltatásként indítják el a programot. Azt akarják, hogy mindenhol előírásszerűen horgásszanak a sporttársak. Megfelelő felszereléssel kívánják ellátni a csapatot, a halőri autón és ruházaton kívül pályázati forrásból távcsövet, éjjellátót és testkamerát is vásárolni akarnak, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pályázatán is indulni szeretnének.