Természetvédő, értékőrző nők civil egyesülete dolgozik a Balatonért (veol.hu)

Jövőre lesz 25 éves a Nők a Balatonért Egyesület (NABE), mely Alsóörsön alakult a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeinek védelmére. Ma már a déli és az északi parton közel húsz településen munkálkodnak.


Az alapító okirattal azonos a csoport életfilozófiája. A legfontosabb cél a biológiai, természeti környezet, vizek védelme. Ismeretterjesztés, a helyi értékek felkutatása és őrzése kulturális és humán területeken is. Civil szervezetként észrevételi és javaslattevő jogaink vannak. Épp ezért nyitott szemmel és füllel és teljes szívvel koncentrálunk a környezetünkre, jelezzük, ha valami negatívumot észlelünk – kezdi Tarnai Dezsőné, a csopaki csoport vezetője, akit öt éve választottak meg egyhangúlag.

Az elköltözések, az elhalálozások és betegségek miatt jelenleg tizenketten vannak. Szívesen fogadnak új tagokat, akik azonosulni tudnak céljaikkal.

Most is sikeresek a hagyományos rendezvényeik. Tarnai Dezsőné két éve ajánlást tett a méltán híres asszonyfarsang értéktárba vételére. Ez a műsor már a tizenkilencedik évadot érte meg a Református Asszonykörrel.

A víz világnapja alkalmából a Csopaki Református Általános Iskola tanulóinak szerveznek érdekes és hasznos feladatokat. A Mandulavirág Óvoda nagycsoportosait vízkóstolásra hívták a műemlék vízimalom szép kertjébe. Hagyományosan megkoszorúzzák a Balatont, s az időjárás függvényében vízparti játékokat hoznak az érdeklődőknek

– Újdonságnak számít a csoportunk munkájában, hogy évente könyvjelzővel ajándékozzuk meg az iskola tanulóit és pedagógusait. Ez ideig az év fája, az év madara, az év gyógynövénye szerepelt a képeken. Idén a Balaton Csopak környéki növényeiből és madaraiból áll a képanyag. Így is hozzájárulunk a felnövekvő nemzedék környezettudatosságához – mutatja Éva néni, miközben beszél a Zöld fesztiválról, mely mindig más helyszínen van. Ez egy kiemelkedő rendezvény, tálcán kínálva a környezet-, vízvédelem, hagyományőrzés, újrahasznosítás ötleteit az érdeklődőknek.

Részt vesznek a település nagy megmozdulásain, mint a strandzáró rendezvény. Óriási érdeklődés kíséri balatoni kákából elkészíthető tutajt. Szeretik a családok az óriás társasjátékot, amely komoly ismeretterjesztő darab a Balaton növény- és állatvilágáról, műemlékekről.
Fémjelzett programjuk a madárijesztő-készítő verseny és kiállítás. Téli estéken a természethez kapcsolódó filmvetítéssel vagy tudományos előadással szolgálnak a falu lakóinak – írja a veol.hu.