Terepfutás és teljesítménytúra a Tanúhegyeken (vitorlazzitthon.hu)

November utolsó hétvégéjén tartják a hagyományos teljesítménytúrát a Tanúhegyeken keresztül, előtte hétvégén pedig megrendezik a Hableány félmaratont és Kis Hableány 7 kilométeres terepfutóversenyt. A szervezők szerint Badacsony környéke amellett, hogy páratlan kilátást nyújt a sportolóknak, olyan változatos terepet biztosít, amely igazán nagy kihívás mindazoknak, akik megmérettetnék felkészültségüket, edzettségüket és persze tudásukat. A versenyen túli időszak – beleértve a havasabb napokat is – kiváló alkalmat ad az edzésekre valamint felkészülésre.

A terepfutás sokkal inkább szól a megismerés élményéről, mint az aszfalton rendezett versenyek – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak a Tanúhegyek Trail főszervezője. Kohán Balázs kifejtette: a Tanúhegyek külön kihívást jelentenek egyrészt a szintemelkedés miatt, másrészt a bazalt orgonákon át vezető táv csúszós szakaszai okán. Kohán Balázs beszélt arról is, hogy a terepfutások elnevezése nem véletlen: a Hableány félmaraton és Kis Hableány félmaraton a badacsonyi Laposa Bence badacsonyi borász, a Hableány egyik vezetőjének nevéhez kötődik, aki maga is aktív sportoló és korábban teljesítette a Tanúhegyek teljesítménytúrát.

A főszervező a kezdetekről elárulta: egy székesfehérvári tanár, Nagy Lajos álmodta meg sok évvel ezelőtt a Tanúhegyek teljesítménytúrát, ami mind a mai napig megvan, a terepfutáshoz képest egy héttel később tartják. Ennek keretében a túrázók Badacsonytomajból indulva egy 42 kilométeres távon elmennek a Csobáncig, és még Szigligetet is érintik.

Kohán Balázs hozzátette, néhány évvel ezelőtt felmerült az igény, hogy bajnoki futamok keretében a teljesítménytúra mellett terepfutó versenyt is rendezzenek. A szakember kitért arra is, hogy a terepfutás és a teljesítménytúra közti legfőbb különbség a sebesség mellett, hogy míg előbbi versenysport, utóbbi pedig sokkal inkább arról szól, hogy a résztvevő a saját határait feszegetve, magával versenyezve teljesítse a távot.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.