Tényleg Hableány az egyik legjobb étterem a Balatonnál? (hellovidek.hu)

A Balaton északi partjának egyik ikonikus helye Badacsony. Itt szinte minden megtalálható, amire csak vágyhatunk, gyönyörű természeti értékek, ahol akár túrázhatunk is, méltán híres Balaton-felvidéki borok és jobbnál-jobb éttermek. A város számtalan meghatározó hellyel rendelkezik, így elég nehéz választani, hogy melyiket is próbáljuk ki. A HelloVidék most a település egyik talán legismertebb éttermét tesztelte, a Hableányt.

A Hableányt szinte mindenki ismeri, aki Badacsonyba látogat, hiszen az szorosan összeforrt a település történelmével. Az 1883-ban nyílt – akkor még – szálló a város egyik központi helyén található, mely 1963-ban nyerte el a maihoz hasonló alakját. Az ikonikus épület számtalan esküvőnek, születésnapnak adott már otthont az elmúlt években. Emellett a hatalmas terasza és központi elhelyezkedése is igazi közösségi térré tette. A Hableányhoz mindezek mellett egy kedves legenda is fűződik:

A legenda szerint, amikor Badacsony még tűzhányó volt, a hegy ura beleszeretett egy sellőbe. Ahogy meglátta a lányt a bérc oldaláról, gondolkodás nélkül a tóba vetette magát, és a csobbanás kioltotta a vulkánt. A szerelmesek azóta is a tóból figyelik a Badacsony-hegyet, melynek lábánál a Hableány épülete őrzi történetüket.

Talán a legenda és az 1800-as évek végéig visszanyúló történet is elegendő lehet, hogy a Hableány felkeltse a Badacsonyba érkezők érdeklődést. Az étterem azonban nem csak múltjával, hanem jelenével is dicsekedhet, ugyanis 2019-ben felújításon esett át. Az egykori szállóból – ahol még Jókai Mór is megszállt –, először postát, majd szatócs-, később csemegeboltot alakítottak ki. 2015-ben pedig KisHableány Bisztró nyílt a Hableány teraszán.

A történet folytatása itt elolvasható.