Tematikus élményparkok épülnek a Balatonnál: van akinek 3 milliárd támogatás jutott (hvg.hu)

Élményparkjával Szepesi Richárd a legeredményesebb a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatain, aki eddig már 9 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott, ebből 3 milliárdot egy balatoni élménypark megvalósításához nyert el – a hvg.hu híradása szerint. A tematikus élményparkok fejlesztésére eddig csak a balatoni régióban lehetett pályázni; 5,18 milliárd forintos keret erejéig. 

A HVG közérdekű adatigénylésére kiadott listából kiderült, hogy Szepesi Richárd nemcsak az ötcsillagos szántódi és tokaji szállodatervének megvalósításához kapott 3-3 milliárd forintot, hanem 3 milliárd forint jutott arra az élményparkra is, amely a balatoni BaLaLand hoteljéhez kapcsolódik.

A tematikus élményparkok fejlesztésére a balatoni régióban rendelkezésre álló 5,18 milliárd forintos keretből nagyjából egymilliárdot csípett meg a balatonfüredi önkormányzat és partnerének cége, a tavaly alapított Balaton Játszóház Kft. Az új cégnek elég volt mindössze 47 millió forintot előteremtenie, hogy a neki kiosztott 695 milliós állami támogatással hamarosan egymilliárdos beruházás haszonélvezője lehessen – fogalmaz a hvg.hu.

Egymilliárd forintot kapott Szabadics Zoltán kalandparkja is Zalaszabarban. A turistacsalogató balatoni élmények sorában  Zalakaros fürdője 100 millió forintból szaunaparkot épít, részben Szabadicsék kivitelezésében.

80 millió forinton osztozkodhatott a térség összes többi élményattrakciója. Ezt az összeget hat nyertes kapta. Kalandpark épül, illetve bővül Paloznakon, Keszthelyen, Tihanyban, Zamárdiban és Balatonfűzfőn, valamint egy minimális összeget, 7 millió forintot kapott a zánkai Erzsébet-tábor hadi- és kalandparkja is.

 

A szántódi BaLaLand Familypark tervei

A szántódi BaLaLand Familypark a Niagara élménymedencétől Grand kapitány vízágyúparkjáig mindenhová el akarja juttatni a vendégeket, ahol Willy Fogg 80 nap alatt megfordult a mesében. Mindez közvetlenül a tó partján, Tihannyal szemben, a 109 szobás szálloda és a 112 vadonatúj lakás épületkomplexuma között, 10 ezer négyzetméteren, azaz csaknem másfél focipályányi területen. Ez kétségtelenül drága mulatság, simán felemészti a 6 milliárd forint támogatást, sőt a tulajdonosnak még így is mélyre kell nyúlnia a zsebében.

A hvg.hu teljes cikke itt olvasható.