Teltházzal nyitottak a balatoni strandok (magyarnemzet.hu)

A balatoni strandok többsége már kinyitott pünkösdre, a hosszú hétvégén több tízezren keresték fel az ingyenes fürdőhelyeket is. A három kilométer hosszú balatonlellei és a húszezer négyzetméteres boglári Platán standot is megszállták a napimádók, és özönlöttek a kánikula elől menekülők Zamárdiba, a fővároshoz legközelebb eső balatoni fürdőhelyre.

A tervezettnél korábban nyitott ki Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Libás strand, utóbbiakban új úszó napozóstégek is várták a szezon első vendégeit. Révfülöpön átadták a Császtai strand homokos gyereköblét. Tihany pálinkapiknikre várta a pünkösdölőket, Füred Tagore sétánya a hal- és borünnep háromnapos gasztronómiai eseményeitől volt hangos, a szigligeti várban pedig pünkösdvasárnap reggelétől hétfő estig szórakozhattak a történelmi harcászati bemutatókra kíváncsi látogatók.

A Balaton vize kiváló, a tó egyetlen területén sincs kifogásolható méretű algaszaporodás – tudta meg a Magyar Nemzet Boros Gergelytől, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársától. A klorofillkoncentráció, ami az algásodás egyik mutatója, alacsony, a Keszthelyi- és a Szigligeti-öbölben 8-10, a tó keleti medencéjében 4-5 mikrogramm literenként. – A tóban nincsenek olyan fajok, amelyek veszélyt jelentenének az emberre – jelezte a kutató.