Teljes próbaüzemben az új siófoki szennyvíztisztító telep

Beindult a próbaüzem az új siófoki szennyvíztisztító telepen. A 7,371 milliárd forintba kerülő létesítménnyel hosszú távon megoldódhat számos település szennyvizének ártalommentes elhelyezése, ezért ez a fejlesztés az egyik legfontosabb eleme a térségi szennyvízprojektnek – derül ki a projektmenezser sajtóközleményéből.

      Az „A siófoki szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” című program 2016 decemberében ér véget, és pályázati támogatással valósul meg.

      – Ez a térségi projekt a Balaton vízminőségének és a sérülékeny ivóvízbázisoknak a védelme, valamint a talajvízszennyezés megszüntetése szempontjából is nagy jelentőségű – hangsúlyozta a telep teljes próbaüzemének beindítása apropóján tartott ünnepségen a projektgazda NFP – Dél-Balaton konzorcium egyik tagjának vezetője. Hidvégi József, a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke úgy fogalmazott: két hónap múlva – a kormányzati ígéretek szerint 100%-ban támogatott finanszírozással – véget ér a projekt, amelynek révén több mint harmincezer ember szennyvízellátását biztosítják. A térség tehát olyan lehetőséget kapott – mondta –, amelyre már régóta várt.

        A siófoki agglomerációra vonatkozó projekt mintegy három éve kezdődött el, s a keretében egyrészt Siófokon kívül Balatonendréden, Balatonföldváron és Zamárdiban építettek ki szennyvíz-elvezető csatornarendszereket. A projekt másik fő eleme a szóbanforgó új szennyvíztisztító telep megépítése. A kivitelező Sió 2014 Konzorcium képviseletében az ünnepségen Pappert Attila, a Colas Alterra Zrt. területi igazgatója adott tájékoztatást a létesítményről. Mint elmondta, a telep közel hatmilliárd forintból épült meg, s egy 210×230 méteres területen kapott helyet. Biológiai, eleveniszapos telep, ahol nemcsak szennyvizet tisztítanak és iszapot kezelnek, de biogázt is előállítanak. A térségi szennyvízprojekt december 8-án ér véget, s onnantól kezdve ez a létesítmény évente hétmillió köbméter szennyvíz megtisztítására lesz alkalmas – akár ötven éven át is.

        A projekt I. szakasza a KEOP-1.2.0/09-11-2012-0014 azonosítószámú pályázat keretében, 3,711 milliárd Ft európai uniós támogatásból valósult meg 2013. augusztus 8. és 2015. december 31. között. A kivitelező a szakaszolt projekt I. ütemében kiépítette az agglomeráció teljes szennyvízcsatorna-hálózatát, valamint elvégezte az új szennyvíztisztító telepen a teljes szerkezetépítést, a külső közművek létesítését és a technológia gépeinek beszerzését is. A II. ütem KEHOP pályázat keretében folytatódott, és 3,66 milliárd Ft európai uniós támogatást kapott. A kedvezményezett az NFP – Dél-Balaton Konzorcium, melynek az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., valamint a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás a tagjai.

(8:16)