Télen is aktívak lehetnek a kullancsok (tvkeszthely.hu)

Egész évben, akár télen is veszélyt jelenthetnek a kullancsok. A klímaváltozás miatt bármikor találkozhatunk a vérszívókkal. A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a betegségek megelőzésért – figyelmeztet a Keszthelyi TV.

 

A kullancsok a  talajközelben bújnak meg, és nem fákról pottyannak ránk. Korábban csak erdőkön-mezőkön fordultak elő. Mára azonban beköltöztek a kertekbe és a városi parkokba is. A klímaváltozás miatt nemcsak nyáron csíphetnek minket, hanem ma már télen is előfordulnak. Kertjeinkbe a kutyák, macskák révén kerülhetnek be. Bár egész évben előfordulhatnak, ősszel a legaktívabbak.

“Kettő olyan jelentős fertőzés van, amit a kullancsok Magyarországon terjesztenek, és amik egészségügyi szempontból jelentősek: az egyik a lyme kór, a másik pedig a kullancs encephalitis” – nyilatkozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője, Sztikler János.

Az idén mindkét betegség megjelent hazánkban. A regisztrált esetek száma az előző évektől nem tér el. A  kullancsok jelenléte nem az időjárástól függ, hanem gazdaállatok elszaporodásától. Ezeken élősködnek a kullancsok és a fertőzéseket is tőlük veszik át. A védekezést nagyban nehezíti az, hogy az Európai Unió betiltotta azoknak a szereknek a használatát, amivel a kullancsok ellen permeteztek.

“Nagyon fontos a megelőzés, akár a kirándulások és erdőjárások során. Fontos az, hogy odafigyeljünk, fontos az öltözködés és zárt ruházat és a zárt cipő” – tudtuk meg a Bakonyerdő Zrt. munkatársától, Patocskai-Lunk Esztertől.

Nem minden kullancs okoz fertőző betegséget. Fontos tudni, hogy léteznek védőoltások, de nem mindig hatásosak. Lyme kór ellen antibiotikumos kezelést adnak. A szakemberek azt javasolják, hogy a ruhánkat fújjuk be kullancsriasztóval, és tűrjük be a nadrágunk szárát a zokniba. Ekkor nem tudnak a ruhánk alá bemászni a kullancsok. Legfontosabb szabály, ha kullancsot látunk magunkon, vagy a háziállatokon, akkor azt azonnal távolítsuk el – tanácsolja a Keszthelyi TV híradása.