„Tedd zsebre a Balatont” – Applikációt kapott a Magyar Tenger (origo.hu)

Újdonság a balatoni vitorlázás szerelmeseinek, ugyanis elindult a Vitorlázz Itthon applikáció, ami egyfajta vízi GPS-ként üzemel. Elnavigál az általunk megközelíteni kívánt helyszínekhez, legyen az kikötő, étterem, szálláshely, vagy akár hajósbolt. A hajónaplóban fel lehet vezetni a megtett útvonalakat, időrekordokat, így lehet gyűjteni a mérföldeket. Az applikációban emellett elérhetőek a balatoni hírek, események, amik a térképen is megjelennek. Az origo.hu mutatjuk, mi mindent tud az applikáció.

Az idei év elején indult Vitorlázz Itthon turisztikai portál, melynek legfőbb célkitűzése, hogy az aktív kikapcsolódás jegyében a vitorlázás sportágát mutassa be, népszerűsítse. Ehhez kapcsolódóan már elérhető a szintén Vitorlázz Itthon névre hallgató ingyenes mobil applikáció, mellyel könnyebben felfedezhetjük a „magyar tengert”.

A „Tedd Zsebre a Balatont” szlogennel bíró alkalmazás célja, hogy megadjon lehetőség szerint mindent, amire szüksége lehet egy túravitorlázónak, aki szívesen vesz részt túraversenyeken is a Balatonon.Megtalálhatók benne a legérdekesebb Balaton körüli látványosságok, hírek, események, a kikötők közeli vendéglátóhelyek és persze az előzetesen felmért és minősített marinák.

Az alkalmazás segíti a magabiztos elindulást a kikötőből, csakúgy, mint a gondtalan navigációt és a biztonságos megérkezést, de akár még versenyezhetünk is ismerőseinkkel a különböző rekordokért.Mindemellett számos vendéglátóhely kedvezményét is érvényesíthetjük okostelefonunk segítségével.

Az applikáció navigál a vízen, így akár kezdő kormányosok is sokkal könnyebben tarthatják az irányt és megtalálhatják a cél felé a legkedvezőbb krajcolási szöget is, a profi versenyzőkhöz hasonlóan. Emellett különböző tematikájú túrákat is javasol, akár a kilátókat szeretnénk megnézni, akár a gasztronómiai különlegességek érdekelnek.Kifejezetten vitorlázóknak gyűjtötték össze azokat a helyeket, amelyek közel vannak a kikötőkhöz, az éttermektől a szálláshelyeken keresztül akár a hajójavításig, bérlésig vagy oktatásig.

Az alkalmazásban a központilag feltöltött versenyek listázódnak ki. Ezeket bármikor lehet teljesíteni, nemcsak a verseny valós időpontjában. Így például a Regattákat is teljesítheti a túrázó, például Kékszalag Másként néven a legnagyobb tókerülő verseny útvonalát végig lehet hajózni, ugyanis a verseny hivatalos bójasora is megjelenik az applikációban.

Mindent elmond a kikötőkről. Megtudhatja még az odaérkezés előtt, milyen színvonalat nyújt, hány vendéghelyet biztosít, de megtalálható benne a kikötőmester elérhetősége is. Az alkalmazás megmutatja, merre találunk mosdókat, vagy éppen a grillezéshez alkalmas tűzrakó helyeket. Az applikáció segítségével a nyomvonalunkat is megörökíthetjük. Így elmenti azokat a helyeket, amerre jártunk, így könnyen vissza lehet találni ugyanazokra a pontokra,és akár többször is megtehető ugyanaz az útvonal barátainkkal is.

Az applikáció azonban nem csupán a vízen jön jól, hanem a parton is segít. Ha találtunk egy éttermet, vagy kilátót, akkor elvisz a legközelebbi kikötőbe vízi navigációval, majd kikötés után parti navigációra vált. Gyűjthetünk pontokat a meglátogatott helyekről, a kitett QR kódok beolvasásával. Kedvezményeket is érvényesíthetünk vele, ha éppen nincs nálunk a Vitorlázz Itthon kártya, akkor az alkalmazás ezt is pótolja, így nem vész el a kedvezmény.