Tavaszi nagytakarítás a természetben (tvkeszthely.hu)

Tavaszi nagytakarítás kezdődött a természetben. A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola tanulói az iskolától a Nagymezőig vezető utak mentén szedték fel az elhullajtott szemetet. A programot az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kezdeményezése alapján, az “Erdők Nemzetközi Napjához” kapcsolódóan, a Bakonyerdő Zrt. szervezte – írja a tvkeszthely.hu.

A gyenesdiási általános iskola udvarán gyülekeztek a diákok – innen indultak el a hulladékgyűjtő körútra. A megjelölt útvonalak takarításához kesztyűt és zsákot is adott a Bakonyerdő Zrt. A programban az iskola nyolcadik osztályos diákjai vettek részt.

„Nagyon jó ötletnek tartom ezt, mivel fontos, hogy megmutassuk az embereknek, hogy az erdőjárás nem csak abból áll, hogy megnézzük, hanem hogy vigyázzunk is rá. A szemetet a helyére dobjuk, mivel nagyon fontos nemcsak számunkra, hanem az utókornak is – és hát majd a jövőben a gyerekeinknek is -, mert hogyha nem vigyázunk rá, akkor ez itt kihal. Nem lesz semmi, amire büszkék lehetnénk.” – mondta el Bakonyi-Gróf Anna.

Körülbelül hatvan tanuló volt a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” címet viselő programon. Az iskolások maguk is meglepődtek azon, mennyi szemét borítja a környezetüket

„Úgy gondolom, hogy a szemetelés egy nagyon súlyos probléma ma is. Út közben rengeteg szemetet találtunk, amit persze összeszedtünk. Úgy gondolom, hogy a környezetszennyezés egyre súlyosabb probléma, ahogy megyünk előre. Mi lehetőleg megpróbáltuk összeszedni mindent, találtunk rengeteg mindent.” – osztotta meg Horváth Ádám.

A Festetics Imre Élményközpont munkatársai által felkarolt környezetvédelmi program már márciusban elindult és április 22-én, a “Föld napján” zárul majd. A kezdeményezéshez idén csatlakozott tizenhét állami erdészet, hat nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint számos önkormányzat és civil szervezet.

„Ennek a kampánynak igazából két célja van. Az egyik, hogy megtisztítsuk az erdőt, főleg a turisztikai célpontokat. Tehát azokat az útvonalakat, ahol főleg a turisták járnak. Illetve van egy olyan célja is, amit tulajdonképpen nevezhetünk megelőzésnek is, hiszen a gyerekek szemléletét szeretnénk egy kicsit formálni, meg ugye hát az erdőlátogatókét is, illetve szeretnénk egy kicsit az erdőjárás etikettjét átadni a kirándulóknak.” – emelte ki Varga Péterné a Festetics Imre Élményközpont vezetője.

A programra úgy tekintenek a szervezők, amelynek egyik célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon a kezdeményezés. Azaz, a természetet amiatt ne kelljen megtisztítani, mert nem lesz szemét. Egyelőre van tennivaló: százhúsz zsákot töltöttek meg a diákok hulladékkal.