Tartós élelmiszereket gyűjtenek a balatonalmádi ételdobozba (veol.hu)

Egy éve segítik a rászorulókat ételek gyűjtésével egy lelkes önkéntes csapat tagjai a településen – írja a veol.hu.

Az országos kezdeményezést a Re-formáló Egyesület indította el, jelenleg országszerte negyven helyszínen, köztük Balatonalmádiban működteti a szervezet az Enni Adok ételdoboz-akciót.

Az önkéntesek ételt adnak azoknak, akik rosszabb anyagi helyzetben élnek. Az ételdobozt a Laposa Dániel utcában helyezték ki egy étterem kerítésére tavaly novemberben, idézte fel Verrasztó Andrea, a helyi önkéntes csapat tagja.

– A kezdeményezés hatására egymástól teljesen függetlenül lettek önkéntes társak olyanok, akik korábbról talán nem is ismerték egymást. Egy jó ügy kapcsán csapattá kovácsolódtunk, mindennap tisztítjuk a dobozt, és ételekkel töltjük fel – hangsúlyozta Verrasztó Andrea.

A hideg téli hónapokban ételt osztottak a hajléktalanoknak, valamint főtt ételt, meleg teát raktak a dobozba, hogy átmelegedjenek picit azok az embertársaink, akik kénytelenek voltak az utcán tölteni a napokat. Az önkéntes csapat naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatja a dobozt, ellenőrzi a benne lévő élelmiszereket, ételeket, mondta Istenes Klári, az önkéntes csapat vezetője.

Verrasztó Andrea kiemelte, az elmúlt egy évben az önkéntes csapat tagjai mellett helyi lakosok, boltok, pékségek, valamint egy zöldség-gyümölcs üzlet is támogatta adományaival a kezdeményezést, míg a Balatonalmádi Magocskák Óvoda többször örökbe fogadta az ételdobozt, és rengeteg tartós élelmiszert gyűjtöttek össze.

A szervezet bármilyen tartós élelmiszert – liszt, cukor, só, tészta, rizs, olaj, konzervek, befőttek, lekvárok stb. –, valamint házi készítésű főtt ételt, házi süteményt, bolti süteményeket és készételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, édességet és pékárut is szívesen fogad a rászorulóknak az ételdobozba.