Tapolcán is testkamerákat kapnak a kalauzok (veol.hu)

Veszprém megyében szerencsére alig éri az utasok részéről atrocitás a vasúttársaság jegyvizsgálóit, más vonalakon több. Védelmükben többek közt testkamerákat kapnak, hamarosan Tapolcán is.

Veszprém megyében 2019-ben egy tettleges becsületsértés történt, 2020-ban és 2021-ben nem érte szóbeli atrocitás vagy támadás a jegyvizsgálókat – írja a veol.hu.

A legtöbb ilyen esemény Budapest elővárosi vonalain történik. 2018-ban 123, 2019-ben hetven, 2020-ban pedig 65 támadás ért kalauzt szolgálatteljesítés közben Magyarországon. Utóbbiak közül 38 tettlegesség, 24 tettleges becsületsértés, három volt verbális agresszió közvetlenül vagy közvetetten, főleg jeggyel nem rendelkező utasok részéről. Más vasúti dolgozót, például pénztárkezelőt vagy mozdonyvezetőt elvétve ért hasonló az elmúlt években az országban.

Többnyire szóbeli inzultust kell megélniük a jegyvizsgálóknak a vonatokon, ám sajnos fizikai bántalmazásra is van példa. Az utasok közötti tettlegesség kevésbé jellemző. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja és mélységesen elítéli a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. A MÁV-START mindent megtesz munkavállalói védelme érdekében, jogi és lelki segítséget nyújt a bántalmazott kollégáknak. Kiemelten kezeli a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesz az elkövetőkkel szemben.

Veszprém megyében Tapolcán lesz elérhető testkamera a közeljövőben. Ezeknek az eszközöknek alkalmazása nem az egyetlen lehetőség a megelőzés érdekében, hanem egy intézkedéssorozat része. A hasonló esetek elkerülése érdekében 2020-ban csaknem 140 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, ezenfelül mintegy ötezer órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is.

A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek.