Tapolca új kiállítása jelzőtűz a vidék kulturális végvárai sorában (veol.hu)

A Wass Albert Könyvtárnak és Tapolca Városi Múzeumának új, állandó tárlata nyílt a napokban, összefogva a város több ezer éves történetét, tárgyi és írásos emlékeit. A megnyitón Décsey Sándor, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a Hangodi László történész-főmuzeológus irányításával, szakmai munkájának eredményeként létrejött kiállítással a város múzeuma hatalmas jelzőtüzet gyújtott a vidék kulturális végvárai sorában.

A 6000 év kőben, tárgyban és képben – fejezetek Tapolca történetéből az újkőkortól a huszadik század elejéig című tárlatot megnyitva Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tapolcai és keszthelyi múzeumot sok évtizedes szakmai kapcsolat köti össze, hiszen korábban mindkét város Zala megyéhez tartozott.

– Összeköt bennünket a települések régészeti múltja, egy máig helytálló és alkalmazott tudományos módszertan, továbbá egy igazgató. Sági Károly, aki 1981-től 1996-ig dolgozott a tapolcai intézményben. Ez a kiállítás pedig egy klasszikus tárlat, amely érdekes, 6000 éves időutazásra hív. Részletes, alapos, el kell és el lehet benne mélyülni, érdemes többször is megtekinteni.

Hangodi László Tapolca és környéke történetét három nyelven, kronologikus sorrendben tárja elénk, nagyon jó szakmai felkészültséggel, saját rajzaival illusztrálva. Ugyan mindössze 23 négyzetméteren, de látva a kiállítás anyagát, nem érezzük ezt. A tér kitágul és elénk tárul egy mérhetetlenül gazdag város múltja – mondta Havasi Bálint.

Dobó Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy a kiállítás megnyitóján olyan teljesítménnyel találjuk magunkat szemben, amely mérhetetlenül gazdag, hiszen a saját hagyományainkat, helytörténeti kincseinket tárjuk a világ elé.

– Ugyanakkor van egy mérhető oldala, hiszen most először mi magunk is képesek vagyunk arra, hogy egy országos érdeklődésre számot tartó kiállítást nyissunk – mondta a polgármester, és arra kérte a jelenlevőket, hogy mindkettőből próbáljanak meg a lehető legtöbbet visszaadni a közösségnek.

„Tessék jönni hozzánk is, hiszen nemcsak a fővárosi nagy múzeumokban vannak kincsek, hanem bizony vidéken, a kis városok kis múzeumaiban is” – fogalmazott Décsey Sándor, az intézmény igazgatója a megnyitón a veol.hu beszámolója szerint.